Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да облекчим мускулния спазъм на врата?

19 април 2024, 13:22 часа

Спазмите на шийните мускули причиняват болка в задната част на шията и в областта на яката. Те са придружени от скованост и изтръпване на раменния пояс. За да се отървете от спазмите, е необходимо да разберете защо се появяват.

Причини за мускулни спазми на врата

Спазъмът представлява болезнено, спастично свиване на мускулите. Често с него се сблъскват хора, които дълго време стоят в едно положение, имащи нарушения в стойката.

Провокиране на развитието на мускулни спазми в областта на шията може да доведе до:

- Дефицит в организма на калий, калций, кобаламин, магнезий, вода.
- Инфекциозен миозит.
- Междупрешленна херния.
- Цервикална миелопатия.
- Тумори на меките тъкани, костите.
- Преохлаждане.
- Придобит или вроден тортиколис.
- Разтягане на мускулите и сухожилията на шията в резултат на травма.

Болка около пъпа - кога се получава и опасна ли е ?

При оплаквания от спазми на врата трябва да се обърнете към невролог. По време на прегледа лекарят сондира, за да установи къде точно се намират зоните на напрежение и болковите точки. При съмнение за херния или новообразувания на меките тъкани се назначава ядрено-магнитен резонанс. Рентгеновата снимка показва състоянието на прешлените: наличие на фрактури, лезии, тумори, дегенеративно-дистрофични промени.

Как да премахнем спазмите на мускулите на шията?

Самостоятелно премахване на спазъм в шията може да се отстрани чрез завъртане на главата и раменете. Правете упражнения, докато в мускулите се появи леко усещане за парене. Ако често ви притесняват спазми, купете си апликатор с игла на Ляпко. Рефлексотерапията помага по правило в 7 от 10 случая.

Как да парираме неприятната болка във врата?

Топлината помага за отпускане на мускулите. Можете да поставите загряваща подложка върху врата, да нанесете загряващ крем върху кожата. Масажът на палците и пръстите на ръцете може да ви спаси от главоболие, причинено от спазъм на врата.

Консервативното лечение на спазмите включва използването на противовъзпалителни гелове, прием на витамин В-комплекс и миорелаксиращи лекарства, хондропротектори. В допълнение към лекарствата се предписват физиотерапевтични процедури - електрофореза и магнитно лечение. При мускулен спазъм, причинен от травма, се препоръчва носенето на яка на Шанц, спане на ортопедична възглавница.

И така, най-честата причина за болка в шийната област - пренапрежение. Методите на физикална и мануална терапия и загряващите мехлеми могат да отпуснат мускулите.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес