Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да облекчим болките в очите за нула време?

16 юли 2023, 09:33 часа

Болката в очите е сравнително често наблюдаван дискомфорт; в повечето случаи той се причинява от прости и временни ситуации. Обаче е възможно тя да е признак на по-сериозни проблеми. Независимо от причината, най-доброто винаги е да се обърнете към офталмолог.

Ето разясненията на офталмолога д-р Артур Фразао

Най-честите основни причини за болка в очите обикновено са следните.

1. Сухота

Усещането за сухота се провокира от намаляване на количеството и качеството на сълзите, които обмазват очната ябълка. Възможни причини са престой в климатизирани среди, каране на велосипед или часове пред екрана на компютъра. Препоръчителни са капки за очи на базата на изкуствени сълзи, за да подпомогнете обмазването на очната ябълка.

2. Неправилна употреба на контактни лещи

Възможно е грешките в тази манипулация да провокират инфекции и възпаление в очите, които водят до зачервяване, сърбеж и болка. В този случай е препоръчително да смените лещите и да използвате лубрикантни капки за очи.

3. Грип

Грипът причинява, освен главоболие, но твърде често и болка в очите. Необходимо е да се предприемат мерки за лечението му, за да се облекчат симптомите, включително болката в очите.

4. Синузит

Това състояние представлява възпаляване на синусите и провокира обикновено болка зад очите, хрема, усещане за тежест в лицето и главоболие. Препоръчително е да се консултирате с оториноларинголог, за да препоръча най-подходящото лечение.

Ето какво обяснява по въпроса д-р Мануел Рейш в това видео (ползвайте езиковите настройки за превод на български). 

Ако имате преумора на очите, винаги се проявяват някои от следните симптоми

5. Мигрена

Мигрената е вид пулсиращо интензивно главоболие, което може да се съпровожда и от други симптоми, сред тях болка и сълзене на очите, петна в зрителното поле. Нужна е почивка и избягване на дразнители – тоест, стойте в среда с по-малко шум и по-малко светлина. Невролог може да посочи използването на лекарства.

6. Конюнктивит

Конюнктивитът е възпаление на най-повърхностния слой на вътрешната част на клепачите. Симптомите са болка, секреция, зачервяване и подуване на очите. Потърсете офталмолог, за да се започне лечение с аналгетици, противовъзпалителни и антибиотици. Редовно си измивайте ръцете, не споделяйте лични предмети и не носете контактни лещи.

7. Денга

Това е вирусна треска, която често причинява болка в задната част на очите, както и умора, болки в тялото, главоболие и червени петна по кожата. Препоръчва се да останете в покой, да пиете много течности и да използвате предписани медикаменти за понижаване на температурата, както и болкоуспокояващи.

8. Кератит

Кератитът е възпаление на роговицата, причинявано от микроорганизми, наранявания, удари в окото или неправилна употреба на контактни лещи. Препоръчителна е консултация с офталмолог, за да се започне бързо лечение с цел предотвратяване на слепота.

9. Глаукома

Основен рисков фактор при глаукомата е повишено налягане в очната ябълка. Обикновено липсват признаци или симптоми - но в случаите на закритоъгълна глаукома са възможни замъглено зрение, силна болка в окото и разширяване на зеницата. Нужна е консултация с офталмолог, за да се потърси и определи най-подходящото лечение.

Синузит с болки в очите - ето какво да направите, за да забравите за него!

10. Оптичен неврит

Възможните симптоми се появяват в едното или двете очи - болка, промяна в цветоусещането, внезапно влошаване или загуба на зрение. Потърсете офталмолог, за да се установи причината за неврита, тъй като лечението може да изисква различни средства.

11. Тригеминална невралгия

Сред типичните симптоми е болка само в едното око и въобще в лицето, която се появява внезапно и е интензивна, наподобяваща усещане за електрически удар. Продължава от броени секунди до две минути, появява се отново през интервали от минути до час. Състоянието трае често с месеци, даже при правилно лекуване. Наложително е консултиране с невролог, за да се определи най-подходящото лечение.

Внимание! Статията е само информативна и не включва медицински указания. Винаги търсете специалист-медик!

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес