Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да облекчим болката от изгаряне: 4 ефективни начина

19 януари 2024, 19:00 часа

Изгарянето може да бъде мъчително и предизвикателно изпитание, а намирането на ефективни начини за облекчаване на болката при изгаряне е от решаващо значение за по-бързото възстановяване. Независимо дали изгарянето е причинено от нещастен случай в кухнята, излагане на слънце или от друг източник, има няколко доказани метода за облекчаване на дискомфорта, свързан с изгарянията.

Накисване с хладка вода

Един от незабавните и най-ефективни начини за облекчаване на болката при изгаряне е охлаждането на засегнатата област с хладка вода. Пускането на хладка (не студена) вода върху изгарянето за около 10-20 минути може да помогне за намаляване на възпалението и успокояване на болката.

Това помага за разсейване на топлината от изгарянето и предотвратява по-нататъшното увреждане на кожата. Избягвайте да използвате лед или много студена вода, тъй като екстремните температури могат да влошат нараняването. От съществено значение е да започнете този процес възможно най-скоро след възникването на изгарянето.

При изгаряния на кожата - ето как да облекчите болката

Болкоуспокояващи лекарства без рецепта

Болкоуспокояващите средства без рецепта, като ибупрофен или ацетаминофен, могат да бъдат полезни за справяне с болката при изгаряне. Тези медикаменти не само осигуряват облекчаване на болката, но имат и противовъзпалителни свойства, които могат да допринесат за намаляване на отока и дискомфорта. Важно е да спазвате препоръчаните инструкции за дозиране и да се консултирате със здравен специалист, ако има опасения за потенциални взаимодействия с други лекарства или с вече съществуващи здравословни състояния.

Локални лечения

Прилагането на средства за локално лечение, които се продават без рецепта, като гел от алое вера или мехлеми за изгаряне, може да облекчи положението, като овлажни засегнатата област и подпомогне заздравяването. По-специално алое вера е известно със своите охлаждащи и противовъзпалителни свойства, което го прави популярен избор при леки изгаряния. Бъдете внимателни с мехлемите на маслена основа, тъй като те могат да задържат топлина и да влошат изгарянето. Винаги следвайте инструкциите на продукта и се консултирайте с медицински специалист, ако изгарянето е тежко.

Дерматолог: Това е най-добрият начин за облекчаване на сърбеж при изгаряне

Защита на изгореното място

След първоначалните грижи защитата на изгореното място от по-нататъшно дразнене е от решаващо значение. Покриването на изгореното място със стерилна, незалепваща превръзка може да помогне за предотвратяване на инфекция и да сведе до минимум триенето. Могат да се носят и свободни дрехи, за да се избегне ненужното триене на засегнатата кожа. Освен това поддържането на изгорелия участък на по-високо място, когато е възможно, може да намали отока и да спомогне за по-бързото заздравяване.

Облекчаването на болката при изгаряне включва комбинация от незабавни действия и постоянни грижи. Незабавните действия с накисване с хладка вода, използването на болкоуспокояващи лекарства без рецепта, прилагането на локално лечение и защитата на изгореното място са основни стъпки за ефективно справяне с болката при изгаряне.

От решаващо значение е обаче да помните, че тежките изгаряния или изгарянията на чувствителни части на тялото могат да изискват професионална медицинска помощ. Винаги търсете лекарски съвет, ако има опасения относно сериозността на изгарянето или ако болката продължава въпреки домашните средства за защита.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес