Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Йога срещу пилатес: Как да разберете коя практика е подходяща за вас

26 септември 2023, 09:35 часа

Ако някога сте се интересували поне малко от двете практики, вероятно сте забелязали някои прилики между тях. И двете имат силата да тонизират тялото, да облекчават стреса и да подобряват чувството за благополучие, и двете са достойни за нашето внимание. В действителност, независимо от многото им припокривания, йога и пилатес могат само да се допълват, но никога да се копират.

Като доказателство за това, нека да разгледаме всяка практика поотделно, за да видим приликите и разликите между пилатес и йога.

Накратко за йога

Йога се появи като свещена практика, фокусирана върху балансирането на ума, тялото и духа. Произхожда от Индия около 5 век пр.н.е.

Позите, които правите в йога (асани), насърчават гъвкавостта и баланса, както и засилват притока на кръв в цялото тяло. Последователната промяна от една поза в друга, като същевременно оставате свързани с дишането, може да бъде доста предизвикателство, но колкото повече практикувате йога, толкова по-лесно става.

Дишането е неразделна част от йога, тъй като помага да успокоите ума и да останете в настоящето.

Това е трансформираща практика и тези, които се придържат към нея, често казват, че им помага да подобрят баланса, издръжливостта, гъвкавостта, повишават енергийните нива и психичното здраве. Има много разновидности на йога, затова е толкова достъпна и привлича много последователи.

История и същност на пилатес

Не всеки го знае, но Пилатес е кръстен на своя изобретател Джоузеф Х. Пилатес, който разработи тази система от упражнения в началото на 1900 г. Това стана много лично за него, тъй като страдаше от астма и рахит като дете и търсеше начини да укрепи болното си тяло и да подобри здравето си.

Джоузеф Пилатес наричаше своя метод като изследване на контрола и вярваше, че практикувайки го, хората ще получат повече власт над тялото и ума си, ще укрепят сърцевината си и накрая ще могат да живеят пълноценно.

За разлика от йога, пилатес се фокусира върху дишането, концентрацията и намирането на центъра. Но главно се съсредоточава около силата на основните мускули и начините за увеличаване на ефективността на движението. Всички тези принципи помагат на практикуващия да изгради физическа сила, без да стресира тялото.

Пилатес се препоръчва за лечение на хронична болка в кръста и е чудесен за цялостна физиотерапия, тъй като в дългосрочен план предпазва практикуващите от бъдещи наранявания и болки.

Как двете си приличат

Кое да изберете е въпрос на предпочитание. И затова, за да решите това, трябва да опитате и двете. Но преди да го направите, нека да разгледаме основните прилики между тези две практики.

1. Много движения на йога и пилатес си приличат много

Всъщност Дж. Пилатес изучава йога от доста време и я използва като вдъхновение. Той е заимствал много техники от йога, гимнастика и танци. Също както когато йога се развива, тя е заимствала някои техники от фитнеса.

2. Дишането е важно и за двете

И двете практики ви насърчават да се съсредоточите върху дъха си и върху настоящия момент. Научавате се да дишате правилно и изграждате сърдечно-респираторната си издръжливост.

3. Йога и пилатес са две съзнателни практики

И двете се фокусират върху баланса на ума/тялото, движението и култивират по-голямо осъзнаване на тялото.

4. Имат подобен ефект върху физиката

И двете повишават подвижността на ставите, подобряват стойката и гъвкавостта. Също така, двете практики се фокусират върху извайването на корема и стабилизирането на мускулите на торса.

Как пилатесът е различен от йогата

1. Различни философии

Може би основната разлика между йога и пилатес е основното им предназначение. Както вече знаете, Пилатес е сравнително модерна практика, която не се е развила сама по себе си – това е комбинация от различни дейности. Първоначално е предназначен за изграждане на издръжливост, подобряване на физическото и психическо здраве.

Йогата като основна физическа активност в живота ви: достатъчно ли е това?

Междувременно йога е духовно учение, което датира от 5 век пр.н.е. Това не е просто физическа тренировка, която се фокусира върху прецизността и координацията на движението. Практикуването на поза, балансът, контролът на дишането и гъвкавостта са само малки части от една много по-голяма картина. Йога помага да станем по-свързани с нашата вътрешна същност и да формираме по-дълбока духовна връзка с всичко, което ни заобикаля. Йога е повече от просто практика – тя е начин на живот.

2. Движение срещу баланс

Практикуването на пилатес започва с малки обхвати на движение, постепенно надграждайки се до цялостно движение на ставите. В йога, от друга страна, практикуващите задържат пози за кратки периоди от време, като се концентрират повече върху баланса си. По този начин пилатес не е по-труден от йога, но е повече за движение, а йога е повече за издръжливост.

Няма съмнение, че с времето и двете практики спомагат за увеличаване на гъвкавостта на цялото тяло. Но това не е половината! Йога увеличава обхвата на движение, усещането за благополучие и помага за поддържане на вътрешния баланс. А пилатес подобрява основната сила – това означава торса, корема и долната част на гръбначния стълб – и помага за изграждането на чисти и силни мускули.

3. Различен фокус върху дишането

Следването на определени дихателни модели и техники е изключително важно както в йога, така и в пилатес. Но има, разбира се, някои разлики.

Пилатес обръща повече внимание на мощните издишвания за усилието на повечето упражнения. Издишванията активират коремните мускули през цялото време и координират прецизността на движението.

Йога дишането помага за облекчаване на напрежението и успокояване на нервната система. Основната му цел е да ни помогне да се свържем отново с вътрешното си Аз и да се съсредоточим върху ума.

В пилатес използваме най-вече нашата диафрагма за дишане, докато йога поставя акцент върху коремното или коремното дишане.

Има причини, разбира се, защо двата стила на дишане са толкова различни. Основната цел на Пилатес е да ви подготви за активно движение и да укрепи сърцевината с помощта на дишането. Йога, от друга страна, използва дишането, за да помогне за декомпресия и подготовка за медитация.

4. Продължителност и структура

Типичната йога практика продължава от 60 до 90 минути и се фокусира върху баланса на тялото и ума. Една сесия на пилатес обикновено е най-много 60 минути и поставя силен акцент върху фитнеса и физиката. Точно затова някои смятат, че йога има успокояващ ефект, докато пилатес изглежда по-енергизиращ.

Структурите на класовете също не си приличат. Типичната йога практика включва пози (или асани), пранаями (или работа с дишане), енергийни последователности, релаксация и, разбира се, медитация като основа. По време на практиката една асана преминава в друга, преминавайки от по-малко сложни към по-предизвикателни. Цялостната структура до голяма степен зависи от училището по йога (независимо дали е Бикрам, Ащанга, Виняса и т.н.). Стиловете са различни, но всички те, без изключение, се основават на Хатха йога – прародителя на всички йоги.

Пилатес също има различни стилове, както и еволюира с времето. Сега много класове се преподават, без да се използва класическият метод на пилатес. Новите дейности могат да бъдат също толкова ефективни и динамични, но все пак имат само бегла прилика с оригинала, който ги е вдъхновил.

Тук говорим за традиционната форма на пилатес, която помага да се създаде здраво и стабилно ядро, което да се използва като основа за движение. Поради това се набляга силно на тренирането на коремните мускули и всички упражнения са изградени около този принцип. Тези други шест компонента са неразделна част от всяка практика на пилатес:

  • Намиране на стабилност
  • Концентрация
  • Дълбоко дишане
  • Контрол на процеса
  • Прецизност на движението
  • Постепенен поток между движенията

Освен това, докато йога е изключително дейност, базирана на постелка, Пилатес може да се практикува както на постелка, така и на машини. Последните предлагат подкрепа и осигуряват необходимата съпротива.

Разбирането на разликите и приликите между йога и пилатес ще ви помогне да решите кой е правилният за вас. И двете представят перфектна комбинация от дихателни техники, упражнения, осъзнаване на ума и тялото.

10 термина в йогата, които трябва да знаете, за да се чувствате добре

Ако все още не можете да решите кой е по-добър за вас, можете да опитате и двата и да изпитате сами предимствата на всеки от тях. И ако наистина не знаете как да започнете или наистина не можете да вмъкнете практика в натоварения си график, вижте изобилие от онлайн уроци или изтеглете приложения с ръководени класове. Едно от най-добрите неща за пилатес и йога е, че можете да практикувате и двете в движение, всичко, от което се нуждаете, е постелка и мотивация.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес