Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Яйца от пъдпъдък: Ето по колко на ден е полезно да ядем

30 ноември 2023, 15:18 часа

В последните години съществува нарастващ интерес към яйцата от пъдпъдък като здравословна храна. Някои хора вярват, че по-голямото консумиране на тези малки, но богати на хланителна стойност продукти, може да донесе допълнителни ползи. Въпреки това, както при всяко друго хранене, и тук се налага умереност и внимание към приема.

Ето защо едно яйце дневно намалява риска от инсулт

Правилното количество за различни възрастови групи:

  • От 1 до 3 години, е препоръчително децата да консумират 1-2 пъдпъдъчи яйца на ден.
  • За възрастта от 3 до 10 години, този брой може да се увеличи до 3 броя.
  • С настъпването на периода от 10 до 18 години, разрешеното количество се увеличава на 4 яйца.
  • Между 18 и 50 годишна възраст, здравословната консумация е в рамките на 5-6 пъдпъдъчи яйца на ден.
  • След 50 години, този брой намалява на 4-5, съобразявайки се с изменящите се нужди на тялото.

Най-вкусните яйца по турски - ето я рецептата

Сурови или варени?

Въпросът дали да консумирате пъдпъдъчите яйца сурови или варени създава разнообразие от мнения. Някои считат, че суровите яйца са по-полезни за профилактика и лечение на различни заболявания, приемайки ги преди хранене. Въпреки това, последните изследвания показват, че пъдпъдъците могат да бъдат засегнати от заболявания като pulloroz, съпоставимо със салмонелозата. По този начин, варенето на яйцата може да бъде сигурен начин за консумация, минимизирайки риска от инфекции.

яйца

Ползата от черупката

Черупката на пъдпъдъчите яйца не бива да се пренебрегва. Тя е източник на 95% от калция, който е от съществено значение за здравето на костите. Яйчената черупка съдържа калциев карбонат, който е лесно усвоим от тялото. Така че, ако сте скептични към консумацията на черупката, знаейки, че тя е идеална за поддържане на ноктите и косата ви, може да промените мнението си.

Въпреки многото ползи, които предоставят пъдпъдъчите яйца, винаги е добре да се консултирате с лекар, преди да включите големи количества в хранителния си режим. Някои заболявания на стомашно-чревния тракт могат да се покажат при употребата на тези продукти, поради риска от лека инфекция.

Само хитрите домакини слагат шепа от това във водата за варене на яйцата

Въпреки че яйцата от пъдпъдък са пълни с полезни хранителни вещества, умерената им консумацията е жизнено важна. Правилните дози и внимателен избор между сурови и варени яйца ще ви помогнат да се възползвате максимално от техните благоприятни въздействия върху здравето ви. Знанието към индивидуалните нужди на вашия организъм и редовните консултации с лекар са ключът към здравословното ви бъдеще.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес