Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ядат ли се семките на нара?

19 август 2023, 21:00 часа

Нарът е ценен заради полезните си свойства за човешкото здраве. Този плод съдържа много зърна, поради което въпросът става релевантен, възможно ли е да се яде нар със семена?

Семената на този плод са богати на полифеноли - органични съединения, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци и атеросклероза, а също така влияят положително на кръвоносната система.

Характеризират се с високо съдържание на полиненаситени мастни киселини: линолова, линоленова, олеинова, стеаринова. Семената от нар са нискокалорични – 100 г съдържат 83 ккал.

В състава им преобладават въглехидратите. Те също така съдържат много витамини, главно B5, C и E. Пресният нар, консумиран със семена, е отличен източник на омега-6 ненаситени мастни киселини и полифеноли, тоест естествени антиоксиданти.

Яденето на зърнени храни има положителен ефект върху почти всеки аспект от нашия живот и здраве. Те укрепват сърцето, подобряват работата на кръвоносната система, намаляват риска от инфаркт и инсулт, а също така имат положителен ефект върху мъжката сила.

Костилките на плода, които се консумират редовно като лека закуска или като добавка към храната, поради съдържанието на фитоестрогени, облекчават симптомите, свързани с ПМС и менопаузата.

4 причини да ядете нар редовно

Ядат ли се семките на нара?

Както вече разбрахте, те могат да се консумират. Освен това те са най-ценният компонент на плодовете от нар, който не може да бъде изхвърлен.

Как да ядем семената от нар?

Повечето хора обелват екзотичния плод и ядат зърната без допълнителна обработка. Но има и такива, за които е важно да знаят дали е възможно да се яде нар със семена. Екзотичните плодове могат да се консумират самостоятелно или да се добавят към ястия. Те обогатяват вкуса на много салати, включително могат да бъдат чудесна добавка към плодови салати.

Костилките са полезни за ядене както сушени, така и пресни. Освен това, поради киселия си вкус, плодът се съчетава добре с месни ястия, супи, както и десерти и дори сладкиши.

Семената от нар могат да се използват и като лека закуска между храненията. В този случай изсушената версия би била по-добра.

Възможно ли е децата да ядат нар?

Струва си да изчакате детето да навърши 2 години, преди да въведете плода в диетата. Именно от тази възраст то ще може да дъвче сладките зърна без риск от задавяне. За тялото на детето този продукт е източник на витамини и хранителни вещества.

10 причини да започнете да ядете нар всеки ден

Могат ли бременните жени да ядат нар?

Плодът съдържа голямо количество калций, фолиева киселина, желязо, протеини и други хранителни вещества. Съдържанието на фибри помага за облекчаване на симптомите, свързани със запек. Това е едно от най-добрите природни средства за недостиг на желязо.

Витамин К в семената на нар играе жизненоважна роля за укрепване на костите на бъдещата майка и дете. Умерената консумация на сок от нар помага за намаляване на риска от увреждане на плацентата. На бременните се разрешава умерено количество плодове – 1-2 плода седмично.

Интересно! Много лекари казват, че е нежелателно да се злоупотребява със семките, тъй като това може да доведе до възпаление на апендикса. Но диетолозите смятат, че костите са не само възможни, но и полезни за ядене, ако знаете чувство за пропорция. Препоръчва се да се дъвчат внимателно, за да се избегнат неблагоприятни ефекти.

Обобщение

Семената от нар имат отлични хранителни свойства и се препоръчват от диетолози. Могат да се консумират както сурови, така и сушени. Не се увличайте от употребата на семена от нар, въпреки безусловните им ползи. Освен това се препоръчва да ги дъвчете старателно.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес