Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Храни за бързо преодоляване на есенна депресия

08 ноември 2023, 20:11 часа

Есента е сезон на промените, белязан от прехода от топлината на лятото към по-хладните и мрачни дни на зимата. Докато много хора се наслаждават на красотата на есенните листа и на уютния комфорт на пуловерите и топлите напитки, други могат да изпитат състояние, често наричано "есенна депресия" или "сезонно афективно разстройство" (SAD).

Намалената слънчева светлина и по-кратките дни през този период от годината могат да доведат до промени в настроението, ниска енергия и общо чувство на меланхолия. За щастие, човек може да се пребори с есенния блус с помощта на храни, които бързо повдигат настроението и подобряват цялостното му благосъстояние.

Черен шоколад: Черният шоколад съдържа съединения като теобромин и фенилетиламин, които могат да подобрят настроението и да намалят чувството на стрес и тревожност. Само едно малко парче висококачествен черен шоколад може да направи чудеса за подобряване на настроението ви.

10-те най-здравословни храни в света

Тиквени семки: Тиквените семки са богати на магнезий, който е известен със своите стабилизиращи настроението свойства. Магнезият помага за регулирането на серотонина - невротрансмитер, свързан с чувството на щастие и благополучие.

Мазни риби: Мазните риби като сьомга, скумрия и пъстърва са пълни с омега-3 мастни киселини, за които е доказано, че намаляват симптомите на депресия и подобряват цялостното психично здраве. Тези мазнини могат да помогнат и за подобряване на мозъчната функция.

Ядки: Ядките, като бадемите и орехите, са отличен източник на протеини, здравословни мазнини и различни хранителни вещества, които подобряват настроението. Те са преносими и могат да бъдат чудесна закуска за подобряване на настроението по време на път.

Плодове: Плодовете като боровинки и ягоди са богати на антиоксиданти и витамин С, които могат да помогнат в борбата с оксидативния стрес и да подсилят имунната система. Освен това те са вкусни добавки към диетата ви, които могат да разведрят деня ви.

Зеленолистни зеленчуци: Зеленолистните зеленчуци, като спанак и кейл, са пълни с фолат - витамин от група В, който играе важна роля за регулиране на настроението. Те могат да осигурят и енергиен заряд, който често е необходим през мрачните дни на есента.

Авокадо: Авокадото е не само източник на здравословни мазнини, но и съдържа витамини от група В и фолат, които могат да помогнат за подобряване на настроението и намаляване на симптомите на депресия.

Пълнозърнести храни: Пълнозърнестите храни като овес и киноа са богати на сложни въглехидрати, които могат да повишат нивата на серотонин и да насърчат чувството за благополучие. Тези зърнени храни също така осигуряват устойчива енергия през целия ден.

12 здравословни храни, които ще ви направят по-слаби и по-красиви

Куркума: Активното съединение в куркумата, куркуминът, има противовъзпалителни и антиоксидантни свойства, които могат да повлияят положително на настроението и да намалят симптомите на депресия. Включете я в ястията си или се насладете на топла чаша чай от куркума.

Билкови чайове: Някои билкови чайове, като лайка, лавандула и мента, могат да имат успокояващ ефект върху настроението ви. Чаша топъл билков чай може да бъде идеален начин да се отпуснете и да преборите есенния блус.

Въпреки че храната сама по себе си не може да бъде лек за депресията или SAD, включването на тези повишаващи настроението храни в диетата ви със сигурност може да повлияе положително на това как се чувствате през есенните месеци. Балансираното хранене, редовната физическа активност и излагането на естествена светлина са от съществено значение за поддържане на добро психично здраве през този преходен сезон.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес