Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хормонът на щастието – как да го увеличим по естествен път?

20 май 2024, 16:50 часа

Серотонинът е хормон, свързан с регулирането на нашето настроение и играе ключова роля в поддържането на цялостното ни психично здраве. Ниските нива на серотонин са свързани с различни психични състояния.

Вижте още: Неподозирани ползи от консумацията на пъпеш

Докато някои хора се обръщат към лекарства, има различни естествени начини за повишаване на нивата на серотонин в тялото.

Какво е серотонин?

Серотонинът е невротрансмитер, открит в мозъка. Известен е с ролята си в регулирането на настроението, съня, апетита и различни физиологични функции.

Често се нарича невротрансмитер за добро настроение поради ефекта му върху насърчаването на чувството за благополучие и щастие“, казва д-р Дийпак Патаде.

В тялото серотонинът има ключови функции за регулиране на настроението, апетита, храносмилането, съня, паметта и сексуалното желание. Улеснява комуникацията между нервните клетки и влияе върху функционирането на мускулите, кръвоносните съдове и органите. Ниските нива на серотонин са свързани с разстройства на настроението като депресия, тревожност и безсъние, както и синдром на раздразнените черва и мигрена.

Симптоми за ниски нива на серотонин могат да се проявят като:

- лошо настроение

- раздразнителност

- безпокойство

- умора

- слаб апетит

- затруднено заспиване.

Как да повишим нивата на серотонин естествено, без лекарства?

Някои хора приемат лекарства за повишаване нивата на серотонин в организма. Въпреки това, има много естествени начини за увеличаване на производството на серотонин в тялото.

Излагане на слънчева светлина

Слънчевата светлина влияе директно върху настроението и нивата на серотонин в тялото. По този начин нивата на серотонин обикновено намаляват през зимата и се повишават през летния сезон.

"Излагането на слънчева светлина стимулира производството на серотонин в мозъка. Трябва да се излагаме на слънце за 15-30 минути на ден, особено сутрин", казва д-р Патаде.

Прекарването на време сред природата също повишава нивото на серотонин в тялото. Проучване, което анализира 53 души, разглежда ефектите от горската терапия върху жени на средна възраст. Резултатите показват, че жените, които прекарват повече време сред природата, имат значително повишаване на нивата на серотонин в тялото.

Вижте още: Опасно за здравето: 4 симптома, че сте прекалили с приема на вода

Редовни упражнения

Физическите упражнения повишават нивата на серотонин, като предизвикват освобождаването на триптофан в кръвта. Повече производство на триптофан означава по-малко аминокиселини. Това създава идеална среда за достигане на повече триптофан до определени части на мозъка. Аеробни упражнения като плуване, колоездене, бързо ходене и джогинг могат да ускорят сърдечната честота, като по този начин повишават нивата на серотонин в тялото. Упражнението с умерена интензивност за поне 30 минути през повечето дни от седмицата трябва да стане навик.

Здравословна диета

Серотонинът трудно може да бъде получен директно от храната, но триптофанът, аминокиселина, която се превръща в серотонин в мозъка, може да бъде получен от различни храни. Храните, богати на триптофан, предшественик на серотонина, могат да повишат нивата на серотонин. Трябва да включим в диетата си пуешко, пилешко, яйца, ядки, семена, тофу, сьомга и млечни продукти.

Регулиране на стреса

Според едно проучване хроничният стрес може да намали нивата на серотонин.

Медитацията, упражненията за дълбоко дишане, йога и прекарването на време сред природата могат да облекчат стреса и да увеличат производството на серотонин“, казва д-р Патаде.

Качествен сън

Качественият сън е наложителен за поддържане на оптимални нива на серотонин. Нашата цел трябва да бъде 7-9 часа качествен сън всяка нощ и можем да постигнем това най-лесно, като установим редовен график за сън, прилагаме релаксираща рутина за лягане и оптимизираме средата за сън.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес