Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хлорофил: нова тенденция или истинска полза за здравето

27 септември 2023, 15:40 часа

Какво е хлорофил

Хлорофилът се намира в растенията и този зелен цвят не е случаен. Всъщност това ги прави толкова зелени. Той също играе роля във фотосинтезата и помага на растителността да абсорбира светлина (енергия) от слънцето. Можете да го намерите и в много друга растителна растителност, като водорасли, тъмнозелени зеленчуци и др.

Това съединение е естествен антиоксидант, поради което през последните години все повече се използва като здравна добавка. Днес можете да го намерите в магазините под формата на течност, таблетки, прахове, спрейове и мехлеми.

Как микроводораслите помагат в борбата с климатичните промени

Какви са ползите от хлорофила

Очевидно, когато се приема от хора, хлорофилът не се използва за фотосинтеза. И така, тогава какво прави и защо хората са толкова луди по него? Поради своите антиоксидантни свойства, хлорофилът има редица предимства. Нека да разгледаме някои от тях.

Помага за предотвратяване на рак

Вече знаем, че хлорофилът е антиоксидант, но знаехте ли, че може да помогне и за намаляване на появата на ракови тумори? Изследвания, проведени върху животни, показват, че хлорофилът се свързва с афлатоксините в тялото (тези канцерогенни химикали) и им пречи да бъдат абсорбирани от тялото. Проучванията при хора също предполагат връзка с по-ниските нива на рак. Все още обаче е твърде рано да се каже това категорично.

Подсилва имунната система

Хлорофилът е полезен и за намаляване на възпалението в тялото и за насърчаване на процесите на оздравяване на кожата. Проучвания, направени с акне търпение, показват положителни резултати при намаляване на акнето, цели други изследвания показват, че когато се използва в комбинация с други продукти, може да бъде полезно за ускоряване на процеса на възстановяване. Това може да се дължи отчасти на неговото допълнително качество на подобрено качество на кръвта поради увеличаване на червените кръвни клетки.

Може да ви помогне да отслабнете

Подобно на другите ползи, просто не са направени достатъчно изследвания, за да се каже със сигурност колко ефективен е хлорофилът като добавка за отслабване. Въпреки това, ранните проучвания показват, че хората на диета, които приемат добавки с хлорофил, могат да отслабнат повече от тези, които не са. Докато журито все още не е наясно с това, ако се докаже, че е правилен, хлорофилът може да се превърне в популярна диетична помощ.

Да станеш зелен или да не станеш зелен? Това е въпросът

Въпреки че научните ползи от приемането на добавка с хлорофил под една или друга форма все още не са доказани на 100%, доказателствата сочат, че това малко изумрудено чудо може да помогне за подобряване на вашата диета и здраве в дългосрочен план. Но какво да кажем за недостатъците? Има ли такива и трябва ли първо да се консултирам с лекаря си?

Яжте спирулини, за да живеете сто години

Както при всяка голяма добавка или промяна в диетата ви, винаги е добра идея първо да се консултирате с вашия лекар. Те ще бъдат в най-добра позиция да предложат персонализирани съвети за вашето здраве и благополучие. И така, какво да кажем за минусите на хлорофила?

Хлорофилът не е за всеки и ако решите да приемате тази добавка, може да забележите някои неприятни странични ефекти като диария, сърбеж или алергии (крем хлорофил), храносмилателни проблеми или странно оцветени изпражнения, които могат да изглеждат обезпокоителни.

Последната дума за хлорофила

Ако търсите ново допълнение към вашата вече здравословна диета, хлорофилът може да бъде интересна добавка, която предлага някои положителни признаци за ползи за здравето. Въпреки това, ако искате по-естествен вариант, можете да изберете храни, съдържащи хлорофил, като:

  • Житна трева
  • Зелен боб
  • Спанак
  • Магданоз
  • Броколи
Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес