Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Хирург каза кои упражнения са опасни за възрастните хора

26 май 2023, 12:40 часа

С напредването на възрастта става все по-важно да поддържаме активен и здравословен начин на живот. Редовните физически упражнения са един от ключовите компоненти за поддържане на добра физическа форма и мобилност с напредването на възрастта. 

Не всички упражнения обаче са подходящи за всяка възрастова група, особено за възрастните хора. От съществено значение е да разберете кои упражнения могат да представляват риск и да се консултирате с медицински специалист, например хирург, за да определите безопасен и ефективен режим на упражнения.

Хирург, специализиран в гериатрични грижи, предостави ценни сведения за упражненията, които могат да бъдат опасни за възрастните хора. Едно от упражненията, които често са свързани с потенциални рискове, са дейности с голямо натоварване, като бягане или скачане. Тези упражнения могат да доведат до прекомерно натоварване на ставите, което увеличава вероятността от травми като счупвания или навяхвания. Въздействието на тези упражнения може да е прекалено силно за остаряващите кости и стави, което ги прави по-податливи на увреждане.

Упражненията, които да ви запазят млади и с остър ум на ВСЯКА възраст

Упражненията за вдигане на тежести или силовите упражнения също могат да представляват риск за възрастните хора, ако не се изпълняват с правилна техника и под подходящ надзор. Вдигането на тежести без подготовка може да доведе до мускулни разтежения, ставни травми или дори сърдечносъдови проблеми. От решаващо значение за възрастните хора е да работят с квалифициран треньор или физиотерапевт, който може да изготви програма за силови тренировки, подходяща за тяхната възраст и физическо състояние.

Някои видове аеробни упражнения, като например високоинтензивните интервални тренировки също могат да бъдат потенциално опасни за възрастните хора. Те обикновено включват кратки серии от интензивни дейности, последвани от периоди на почивка или по-ниска интензивност. 

Препоръчително е възрастните хора да избират аеробни упражнения с ниско въздействие, като ходене, плуване или колоездене, които осигуряват сърдечносъдови ползи без прекомерно натоварване на тялото.

Жените над 40 години задължително трябва да правят тези 5 упражнения

Упражненията за равновесие са от решаващо значение за предотвратяване на паданията сред възрастните хора. Някои упражнения за равновесие обаче, като стоенето на един крак или изпълнението на сложни йога пози, могат да бъдат рискови за хора с нарушено равновесие или стабилност. Паданията могат да доведат до тежки наранявания, особено при възрастни хора с крехки кости. 

И накрая, упражненията, които включват бързи, повтарящи се движения или бърза смяна на посоката, като например някои видове танци или спортове като тенис или баскетбол, могат да увеличат вероятността от ставни травми при възрастните хора. Тези упражнения често изискват по-високо ниво на ловкост и координация, които могат да се влошат с възрастта. Препоръчително е възрастните хора да избират дейности, които са по-нежни за ставите, като ходене, леко разтягане или упражнения във вода като аквааеробика.

В заключение, въпреки че физическите упражнения са от решаващо значение за поддържане на цялостното здраве и благополучие, някои видове упражнения могат да представляват риск за възрастните хора. Консултацията с хирург или здравен специалист, който е специализиран в гериатричните грижи, е силно препоръчителна. 

Те могат да предоставят индивидуални съвети и да препоръчат упражнения, които са безопасни и подходящи за възрастта, физическото състояние и специфичните нужди на човека. Като проявяват предпазливост и избират подходящи дейности, възрастните хора могат да се наслаждават на ползите от физическата активност, като същевременно сведат до минимум риска от наранявания.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес