Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Главата ми пуши“: Как да оцелеем при постоянен стрес?

07 ноември 2023, 20:22 часа

Умората и нервното напрежение са верни спътници на съвременния човек. Нека да разберем защо непрекъснатото претоварване може да бъде вредно за здравето и какво да правим с него.

Изглежда, че не можем да избягаме от стреса. Тревожни новини сутрин в интернет, след това изтощително пътуване до работа - през задръствания или блъскане в градския транспорт. Стигнахме до там и се потапяме стремглаво в поредната спешна ситуация или просто рутинна караница. Прибираме се вкъщи вечерта и имаме домакинска работа. А любимите роднини изискват внимание. Е, на следващия ден започваме всичко отначало. За нас дори ваканцията понякога повишава нивото на напрежение: трябва да се споразумеете с всичките си спътници, да организирате пътуване, да стигнете навреме до летището и т.н.

Защо огладняваме толкова много, когато сме под стрес

Седем лайфхака за релакс

Хроничният стрес засяга функционирането на мозъка, човешкото поведение, емоционалните и когнитивните функции. Симптомите му могат да бъдат различни и включват главоболие, функционално стомашно разстройство (запек, диария, гадене), болка в гърдите, учестен пулс, нарушения на съня, студени или потни крайници, нервност, шум в ушите, сухота в устата, затруднено преглъщане. При липса на навременна помощ стресът може да се превърне в психосоматично заболяване.

За хората, склонни към безпокойство и стрес, неврологът препоръчва да се грижат повече за себе си. Редовната физическа активност, включването на здравословни храни в диетата и избягването на неща, които влияят на централната нервна система (алкохол, тютюн, кофеин), нормализирането на ритъма на съня и бодърстването и практикуването на любимите ви хобита ще бъдат полезни. Медитацията и йогата също могат да помогнат.

5 начина да намалите нивата си на стрес

По време на работния ден можете да намалите нивата на стрес с прости техники за релаксация.

1.       Направете почивка и се разходете малко на чист въздух.

2.       Организирайте ароматерапевтична сесия с помощта на дифузер или пулверизатор.

3.       Правете дихателни упражнения, като бавно вдишване през носа и след това издишване през устата.

4.       Направете лека закуска или пийте вода.

5.       Чат с колеги: социализацията действа успокояващо.

6.       Направете няколко упражнения за разтягане.

7.       Създайте перфектното работно пространство, като добавите растение, снимки или други елементи, подобряващи настроението.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес