Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето защо зъбите ви може да са по-чувствителни през лятото и какво да направите

11 юли 2023, 09:23 часа

За повечето от нас лятото е сезонът на отпуските, топлото време и времето на открито. Въпреки това, някои хора са изправени пред ужасяващото чувство на повишена чувствителност на зъбите. Всъщност 11,5% от населението страда от свръхчувствителност на дентина, според изследване, като числото може и да е по-голямо предвид недиагностицираните случаи. За някои лятото е времето от годината, когато симптомите са най-силни.

Какво представлява чувствителността на зъбите

Голям фактор в чувствителността на зъбите е рецесията на венците, която се случва, когато венците ви се отдръпнат от зъба, оголвайки повърхността на корена ви. Когато повърхността на корена ви е оголена, тубулите на дентина на зъба ви (подобно на порите на лицето ви) са отворени, така че те стават по-чувствителни при докосване от типично студен стимул.

Зъболекар: Винаги изплаквайте устата си, след тези 4 напитки

Всяка от малките подобни на пори тубули съдържа малки нервни окончания, които преминават през различните слоеве на зъба. Когато нещо ги стимулира, това предизвиква неприятно усещане.

Освен рецесията на венците, ерозията на емайла, ортодонтията, големите пломби, новите корони и дори избелването на зъбите също могат да причинят чувствителност. За щастие, това обикновено е нещо, което идва и си отива и рядко се задържа или трае дълго време.

Защо зъбите ни са по-чувствителни през лятото

Летните месеци могат да предизвикат чувствителни зъби просто въз основа на това, което обикновено ядем и пием - сладолед, сладкиши, студени напитки и всички онези вкусни готини лакомства, които не хапваме толкова често, когато температурите са по-ниски.

 В допълнение, дехидратацията е по-вероятно да настъпи през лятото, което означава по-малко слюнка, което води до по-големи шансове за свръхрастеж на бактерии.

И освен ежедневната ни консумация на храна и напитки, много от нас добавят рутинни процедури като избелване на зъбите за тази „перфектна лятна усмивка“.

Лекар разкри дали е безопасно да избелвате зъбите си по време на бременност

Ето 3 начина за справяне с прекалената чувствителност на зъбите

Намалете избелването на зъбите и студените храни и напитки

Освен ограничаването на консумацията на студена храна и напитки, намалете и избелването на зъбите и може би дори да поискайте от стоматолога си различна концентрация на избелващи продукти, в случай, че усетите повишена чувствителност. Независимо дали имате рецесия на венците или не, не забравяйте да намалите или спрете да използвате всякакъв вид избелващи продукти, включително избелваща паста за зъби, тъй като това само прави зъбите ви по-чувствителни.

Използвайте продукти за облекчаване на чувствителността

Да се каже „не“ на тази вкусна лъжичка сладолед в горещ летен ден може да бъде трудно, така че използването на паста за зъби и продукти за облекчаване на чувствителността може да помогне. Тези пасти за зъби действат чрез запушване на дентиновите тубули.

Поискайте лечение с флуорид

Премахнали сте студените храни и напитки и сте преминали от избелващи към продукти, които са подходящи за чувствителност. Ако все още изпитвате болка, може би е време да си запазите час при вашия зъболекар.

Някои зъболекари предлагат лечения с флуоридни лакове, които могат да осигурят месеци облекчаване на чувствителността, а също така могат да предпишат паста за зъби с рецепта.

Но най-важното е, че запазването на този час ще помогне да се изключи всичко друго, което може да ви причини болка. Чувствителността обикновено се причинява от рецесия на венците, но проверката при вашия зъболекар е най-добрият начин да се уверите, че не е нищо по-сериозно.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес