Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето някои основани на доказателства ползи за здравето от черния чай

02 юни 2024, 14:04 часа

Черният чай е богат на антиоксиданти и може да осигури ползи за здравето, включително подобрено здраве на сърцето и червата и намален риск от определени заболявания.

Освен водата, черният чай е една от най-консумираните напитки в света.

Произлиза от растението Camellia sinensis и често се смесва с други растения за различни вкусове, като Ърл Грей или чай.

Има по-силен вкус и съдържа повече кофеин от другите чайове, но по-малко кофеин от кафето.

Черният чай предлага и различни ползи за здравето, тъй като съдържа антиоксиданти и съединения, които могат да помогнат за намаляване на възпалението в тялото.

Ползите от черния чай

Ето 10 ползи за здравето от черния чай, всички подкрепени от науката.

1. Има антиоксидантни свойства

Известно е, че антиоксидантите осигуряват множество ползи за здравето.

Консумирането им може да помогне за премахване на свободните радикали и да намали увреждането на клетките в тялото. Това в крайна сметка може да помогне за намаляване на риска от хронично заболяване.

Полифенолите са вид антиоксидант, открит в определени храни и напитки, включително черен чай.

Докато много добавки съдържат антиоксиданти, най-добрият начин да ги консумирате е чрез храни и напитки. Всъщност някои изследвания са установили, че приемането на антиоксиданти под формата на добавки може да навреди на вашето здраве.

2. Може да подобри здравето на сърцето

Черният чай съдържа друга група антиоксиданти, наречени флавоноиди, които са полезни за здравето на сърцето.

Наред с чая, флавоноидите могат да бъдат намерени в зеленчуците, плодовете, червеното вино и черния шоколад.

Редовната им консумация може да помогне за намаляване на много рискови фактори за сърдечни заболявания, включително високо кръвно налягане, висок холестерол, повишени нива на триглицериди и затлъстяване.

Добавянето на черен чай към ежедневието ви е лесен начин да включите антиоксиданти в диетата си и потенциално да намалите риска от бъдещи здравословни усложнения.

3. Може да понижи "лошия" LDL холестерол

Тялото съдържа два липопротеина, които транспортират холестерола в тялото.

Единият е липопротеин с ниска плътност (LDL), а другият е липопротеин с висока плътност (HDL).

Няма да повярвате какво се случва с кръвното ви, ако пиете черен чай

LDL се счита за „лошия“ липопротеин, тъй като транспортира холестерола до клетките в цялото тяло. Междувременно HDL се счита за „добрия“ липопротеин, тъй като транспортира холестерола далеч от вашите клетки и до черния дроб, за да бъде отстранен от кръвния поток.

Когато има твърде много LDL в тялото, той може да се натрупа в артериите и да причини восъчни отлагания, наречени плаки. Това може да доведе до проблеми като сърдечна недостатъчност или инсулт.

За щастие, някои проучвания са установили, че консумацията на чай може да помогне за намаляване на LDL холестерола.

4. Може да подобри здравето на червата

Проучванията са установили, че типът бактерии в червата ви може да играе важна роля за вашето здраве.

Докато някои от бактериите в червата ви са полезни за вашето здраве, някои не са.

Полифенолите, открити в черния чай, могат да помогнат за поддържането на здрави черва, като насърчават растежа на добрите бактерии и инхибират растежа на лошите бактерии.

В допълнение, черният чай може да съдържа антимикробни свойства, които убиват вредните вещества и подобряват чревните бактерии и имунитета, като помагат за възстановяването на лигавицата на храносмилателния тракт.

5. Може да помогне за намаляване на кръвното налягане

Високото кръвно налягане може да увеличи риска от сърдечна и бъбречна недостатъчност, инсулт, загуба на зрението и инфаркти. За щастие промените във вашата диета и начин на живот могат да понижат кръвното ви налягане.

Ежедневното пиене на черен чай, както и включването на други промени в начина на живот, като стратегии за управление на стреса, може да е от полза за тези с високо кръвно налягане.

6. Може да помогне за намаляване на риска от инсулт

Инсулт може да настъпи, когато кръвоносен съд в мозъка е блокиран или се спука. Това е втората водеща причина за смърт в световен мащаб.

За щастие 80% от инсултите са предотвратими. Например, управлението на вашата диета, физическа активност, кръвно налягане и отказ от пушене може да помогне за намаляване на риска от инсулт.

Интересното е, че проучванията са установили, че пиенето на черен чай също може да помогне за намаляване на риска от инсулт.

7. Може да понижи нивата на кръвната захар

Повишените нива на кръвната захар могат да увеличат риска от здравословни усложнения, като диабет тип 2, затлъстяване, сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и депресия.

Доказано е, че консумацията на големи количества захар, особено от подсладени напитки, повишава стойностите на кръвната захар и риска от диабет тип 2.

Когато консумирате захар, панкреасът отделя хормон, наречен инсулин. Инсулинът позволява на захарта да навлезе в клетките, включително мускулните и чернодробните клетки, за да се съхранява като енергия или гликоген. Когато тялото трябва да използва енергия, се освобождава различен хормон, глюкагон, който помага на тялото да разгради гликогена, за да освободи енергия. Ако консумирате повече захар, отколкото тялото ви има място за съхранение на гликоген, тогава излишната захар се съхранява като мазнина.

Ако купувате черен чай, особено предварително приготвен чай, важно е да проверите етикета на опаковката. Някои марки предварително приготвен черен чай се подслаждат с добавени захари като захароза или царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза. Можете да търсите предварително приготвен чай, който е етикетиран като неподсладен.

8. Може да помогне за намаляване на риска от рак

Независимо от това, полифенолите, открити в черния чай, могат да помогнат за забавяне на развитието на някои видове рак и да насърчат смъртта на раковите клетки.

Въпреки че черният чай не трябва да се счита за алтернативно лечение на рак, някои изследвания показват потенциала на черния чай да помогне за намаляване на риска от някои видове рак.

9. Може да подобри фокуса

Черният чай съдържа кофеин и аминокиселина, наречена L-теанин, която може да подобри бдителността и фокуса.

L-теанинът повишава алфа активността в мозъка, което води до релаксация и по-добър фокус.

Проучванията са установили, че напитките, съдържащи L-теанин и кофеин, имат най-голямо въздействие върху фокуса поради ефектите на L-теанин върху мозъка.

Зелен чай срещу черен чай: Кой е по-здравословен и полезен?

Това може да е причината много хора да съобщават за по-стабилна енергия след пиене на чай в сравнение с други кофеинови напитки като кафето.

10. Лесен за правене

Черният чай не само е полезен, но и лесен за приготвяне.

За да направите черен чай, първо сварете вода. Ако използвате пакетчета чай от магазина, просто добавете пакетче чай в чаша и я напълнете с гореща вода.

Ако използвате чай от насипни листа, използвайте 2-3 грама чаени листа за всеки шест унции вода в цедка.

Оставете чая да се накисва във водата за 3-5 минути, в зависимост от вашите вкусови предпочитания. За по-силен чай използвайте повече чаени листа и накисвайте за по-дълъг период от време.

След накисване извадете чаените листа или пакетчето чай от водата и се насладете.

Черният чай е чудесен вариант, ако търсите нискокалорична, неподсладена напитка с по-малко кофеин от кафето или енергийните напитки.

Има силен, уникален вкус и съдържа много антиоксиданти, които могат да осигурят няколко ползи за здравето. Те могат да включват подобрен холестерол, по-добро здраве на червата и понижено кръвно налягане.

Най-хубавото е, че се прави лесно и може лесно да се намери в много магазини или онлайн.

Ако не сте го правили преди, опитайте черен чай, за да можете да извлечете многобройни ползи за здравето.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес