Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето какво ще се случи с тялото ви, ако ядете ябълки всеки ден

24 октомври 2023, 14:44 часа

Когато говорим за ябълки, без колебание можем да кажем, че това е продуктът, който спокойно може да бъде включен в ежедневната ви диета и това ще ви донесе само ползи. Понастоящем науката вече разполага с доказателства, че биологично активните вещества, съдържащи се в пулпата и кората на ябълките, могат значително да подобрят човешкото здраве. А ето и кои са причините, поради които ябълките наистина трябва да се консумират възможно най-често.

Мощно зареждане с витамини и минерали

Ябълките съдържат витамин С в доста големи количества (около 10% от дневната нужда на 100 г продукт) и витамините В1, В5, В6, К1 и РР в по-малки количества. От витамин К1 в червата, под влияние на микрофлората, се синтезира добре познатият и популярен витамин К2, който е необходим за включването на калция в костната тъкан. Витамините от група В участват в синтеза на протеини. А витамин С и РР спомагат за укрепването на стените на кръвоносните съдове и имунната функция.

Ябълките съдържат много калий, кобалт, мед, а в по-малки количества - силиций, манган, молибден и хром. Това са много важни елементи за здравето. Калият е вътреклетъчен йон, участва в предаването на импулси в мускулните клетки, включително сърдечните, и е необходим за нормалната функция на червата.

Защо не е полезно да ядете ябълки след хранене?

Кобалтът участва в обмяната на веществата. Силицият подпомага синтеза на колаген и чревната функция. Медта влиза в състава на голям брой ензими, участва в процесите на хемопоеза и предпазва организма от свободните радикали. Необходима е и за нормалното функциониране на женската репродуктивна система.

Манганът играе важна роля в образуването на костната матрица и съединителната тъкан и участва в обмяната на веществата. Молибденът е част от много ензими, които регулират метаболизма на аминокиселините и други вещества.

Антиоксидация на организма

Ябълките съдържат голям брой биологично активни фитохимикали: полифеноли, растителни стероли (фитостероли), тритерпени и органични киселини. Тези компоненти са мощни антиоксиданти (вещества, които спомагат за предпазване от възпаления, канцерогенеза и атеросклероза). Витамин С в ябълките също е мощен антиоксидант.

Профилактика на рака

Тритерпените, в допълнение към антиоксидантното си действие, имат висок антитуморен потенциал: те се изследват активно в онкологията като потенциални превантивни противоракови средства. Освен това има доказателства за участието на фитостеролите в превенцията на плоскоклетъчния рак на кожата и на рака на маточната шийка.

Ябълките също така са богати на фибри, или хранителни влакна. Те са разтворими и неразтворими. Разтворимите фибри абсорбират водата и образуват гел, който е в състояние да свързва различни токсични вещества, включително радиоактивни, тежки метали, излишна захар и холестерол, и да ги извежда от организма.

Ябълковият пектин, заедно с други биологично активни вещества в ябълките, участва в превенцията на рака на дебелото черво и някои други видове рак (проучвания показват, че консумацията на повече от една ябълка дневно намалява риска от рак на дебелото черво с 50%).

Яжте по 1 ябълка преди лягане и вижте какво ще се случи с тялото ви

Поддържане на красотата и подпомагане на спорта

Един вид тритерпен, урсолова киселина, съдържащ се в ябълките, има значителен анаболен ефект върху скелетната мускулатура, като играе важна роля за предотвратяване на преждевременното стареене и подобряване на спортните постижения.  Фитостеролите могат да ускорят заздравяването на рани, да подобрят капилярната циркулация и да подпомогнат натрупването на мускулна маса. Те също така поддържат баланса на влагата в кожата, като я поддържат мека и намаляват риска от кожни заболявания. Витамин С подпомага синтеза на колаген, който е от съществено значение за здравата кожа, коса и кости.

Здраве на зъбите

Фитостеролите също така подпомагат заздравяването на язви в устната кухина и лечението на пародонтит. Дъвченето на храна с фибри, каквито се съдържат в ябълките, помага за почистването на зъбите от плака и бактерии.

Намаляване на апетита и желанието за сладко

Неразтворимите фибри, съдържащи се в ябълките, набъбват в стомашно-чревния тракт, образувайки хранителен болус, като по този начин насърчават бързото усещане за ситост и предотвратяват преяждането.

Хромът регулира въглехидратната обмяна, като стимулира действието на инсулина и намалява нуждата от сладко, което е важно при спазване на диета.

Положителен ефект върху здравето на стомашно-чревния тракт и черния дроб

Диетичните фибри също така стимулират перисталтиката и подпомагат придвижването на храната през червата. Те са жизненоважни за микрофлората, като изпълняват функцията на пребиотици, т.е. вещества, които подпомагат размножаването на полезната микрофлора. 

Полифенолите са основните антиоксидантни биомолекули на този плод, като проявяват и редица други полезни свойства. Например те имат хепатопротективно действие и потискат стеатозата (затлъстяването) на черния дроб, която е широко разпространена в съвременното общество поради неправилното хранене и наднорменото тегло. Полифенолите предпазват лигавицата на стомаха и червата от възпаления, имат антибактериални свойства, повишават чувствителността към инсулина и спомагат за намаляване на висцералните (вътрешните) мазнини.

Предотвратяване на сърдечносъдови заболявания

Консумирането на 100-150 грама цели ябълки на ден се свързва с по-нисък риск от сърдечносъдови заболявания и понижаване на кръвното налягане, общия и лошия холестерол, намаляване на възпалението и подобряване на съдовата ендотелна функция.

Профилактика на деменция и други невродегенеративни заболявания

Антоцианините, които се съдържат предимно в ябълковите кори, играят важна роля в превенцията на заболявания, свързани с оксидативен стрес, включително невродегенеративни заболявания (особено деменция).

Намаляване на риска от развитие на диабет

Поради наличието на големи количества кверцетин консумацията на ябълки може да намали риска от развитие на диабет. Установено е също така, че фенолните съединения, присъстващи в ябълките, влияят значително върху синтеза на инсулин, нивата на глюкозата в кръвта и чрез хормоните, произвеждани в червата, намаляват усвояването на глюкозата. Проучванията показват, че консумацията на ябълки намалява риска от развитие на диабет тип 2 с 18%.

По този начин консумирането на една или повече ябълки дневно помага за предотвратяване на много заболявания, поддържане на млада кожа, подобряване на чревната функция и поддържане на добро настроение и благополучие.

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес