Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефективен ли е наистина ябълковият оцет при камъни в бъбреците?

24 юни 2023, 12:29 часа

Ябълковият оцет придоби популярност през последните години заради потенциалните си ползи за здравето. Една от областите, в които той се изтъква като потенциално средство за защита, е разтварянето на камъни в бъбреците. Въпреки че ябълковият оцет притежава някои полезни свойства, неговата ефективност при разтварянето на камъни в бъбреците все още е предмет на дискусия.

Камъните в бъбреците са твърди отлагания, които се образуват в бъбреците и могат да причинят силна болка при преминаването им през пикочните пътища. Те са съставени предимно от калциев оксалат, който е кристално вещество. Привържениците на ябълковия оцет твърдят, че киселинният му характер може да помогне за разтварянето на тези камъни.

Ябълковият оцет се произвежда чрез процес на ферментация, при който естествените захари в ябълките се превръщат в оцетна киселина. Смята се, че тази киселина подпомага разграждането на калциевите отлагания, като може да помогне за разтварянето на камъни в бъбреците. Освен това ябълковият оцет може да спомогне за алкализиране на урината, което може да възпрепятства образуването на нови камъни.

4 храни, които образуват камъни в бъбреците

Въпреки тези твърдения обаче научните доказателства в подкрепа на ефективността на ябълковият оцет при разтварянето на камъни в бъбреците са ограничени. Повечето от проведените досега проучвания са върху животински модели или малки по мащаб опити с хора, което затруднява извеждането на окончателни заключения.

В едно проучване е разгледано въздействието на лимонената киселина и ябълковия оцет върху калциево-оксалатни камъни. Резултатите показват, че и двете вещества са в състояние да намалят размера на камъните, но този оцет е по-малко ефективен в сравнение с лимонената киселина.

Друго проучване установи, че макар ябълковият оцет да увеличава отделянето на цитрат в урината, което може да възпрепятства образуването на камъни, той не повлиява значително размера или състава на съществуващите камъни.

Важно е да се отбележи, че камъните в бъбреците могат да варират по размер и състав и подходящият подход за лечение трябва да бъде определен от медицински специалист. Ябълковият оцет не трябва да се счита за самостоятелно лечение на камъни в бъбреците и не се препоръчва самолечение без лекарско наблюдение.

Лекар: Не яжте тези храни, те спомагат за образуване на камъни в бъбреците

Ако се интересувате да опитате ябълков оцет като допълнителна мярка, от решаващо значение е първо да се консултирате с доставчик на здравни услуги. Той може да ви даде насоки и да наблюдава състоянието ви, за да гарантира, че е безопасно за вас.

В заключение, въпреки че ябълковият оцет е предложен като потенциално средство за разтваряне на камъни в бъбреците, научните доказателства в подкрепа на неговата ефективност остават неубедителни. Към лечението на камъни в бъбреците трябва да се подхожда под ръководството на медицински специалист, като се вземат предвид фактори като размер на камъка, състав и индивидуално здравословно състояние. ЯБЪЛКОВИЯ ОЦЕТ може да има някои ползи за здравето, но на него не трябва да се разчита като на единствено решение за лечение на камъни в бъбреците.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес