Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ефектите на „любимото дете“ които остават за цял живот

25 август 2023, 09:02 часа

Повечето родители няма да го признаят, но изненадващ брой имат „ фаворит“ и начинът, по който се отнасят към това дете в сравнение с неговите братя и сестри, може да има дълготрайно въздействие върху психичното му здраве като възрастен и върху семейните отношения.

Изследванията показват, че фаворизирането на родителите е изненадващо често срещано явление и вместо да бъде просто странност на семейния живот, всъщност може да бъде много вредно. Среща се в около 65% от семействата и е идентифицирано и изследвано в много различни култури. Колкото и широко да е разпространено, то може да увреди благосъстоянието на децата през целия живот, от детството им до средна възраст и след това. Смята се за толкова важен фактор в редица емоционални проблеми, че психолозите имат име и акроним за него: „родителско различно отношение“.

Когато родителите предпочитат едно от децата повече от другите

Въпреки това, братята и сестрите в едно и също семейство може да не са съгласни дали семейството им е засегнато от това. Това е така, защото усещането за по-малко облагодетелстване може да бъде много субективно. Опитът, който хората имат, е, че родителят предпочита друго дете пред тях. Това може да стане чрез отделяне на повече време, внимание, похвала или обич. Вероятно упражняване на по-малък контрол, така че да могат да се радват на по-малко ограничения, да бъдат подложени на по-малко дисциплина или дори наказание.

Важното е, че не всички в семейството може да го възприемат по този начин. Това може да не е същото наблюдение, с което се сблъсква другият брат или сестра, и може отново да е различно за това, в което родителят вярва, че са се заели.

Как децата се учат от родителите си да се страхуват

За човек, който чувства, че е третиран като втори най-добър, последствията могат да бъдат дълбоки. Изследванията показват, че от ранна възраст децата са наясно с различното отношение, като например родителите да показват повече топлота към един брат или сестра, отколкото към друг. Такова възприемано родителско фаворизиране се свързва с ниско самочувствие при децата, както и с детска тревожност, депресия и поведенчески проблеми, включително рисково поведение. Може да има и косвен ефект върху емоционалното благополучие, който причинява други, по-непреки проблеми. Изследователи в Китай например са показали, че фаворизирането на родителите е предпоставка за пристрастяване към мобилни телефони при подрастващите. В малко канадско проучване на осем бездомни тийнейджъри седем казват, че смятат, че родителите им са предпочитали брат или сестра пред тях, докато те винаги са били „проблемното дете“ и че това е допринесло за разпадането на семейните връзки.

Въпреки че това окончателно проучване е твърде малко, за да се направят по-широки заключения, то подчертава колко далеч потенциално може да стигне опитът на едно дете с фаворизиране.

В много случаи родителите не дават умишлено благоволение на едно дете пред друго и до голяма степен не знаят, че го правят.

Как фаворизирането на едно дете влияе на психичното му здраве

Въздействието върху психичното здраве може да продължи и в зряла възраст, като фаворизирането на майката например се свързва с по-високи резултати за депресия при възрастни деца. Самото пристрастие може да продължи и в по-късен живот, като родителите все още играят фаворити с порасналите си деца. И докато родителите, а не братята и сестрите носят отговорността за това, фаворизирането може да навреди на връзката между братя и сестри през целия живот и да увеличи напрежението и конфликтите между тях. Това е особено тревожно, тъй като добрите отношения с нашите братя и сестри са важни за здравето и щастието ни през целия живот.

Най-силната предпоставка за емоционална близост са усещанията на родителите, че детето прилича на тях.

Дори спорът между братя и сестри може да доведе до усещане, че родителите са облагодетелствани, така че откритите разговори за тези чувства могат да помогнат.

Да бъдеш „златното дете“ може да причини и болка. Може да очаквате да бъдете любимо дете с много предимства, но това може да причини и емоционален стрес за възрастни деца. Учените са открили, че фаворизирането е свързано с по-силни депресивни симптоми при облагодетелстваните деца. Причина за това е, че да бъдеш любимото дете на майката създава конфликт в отношенията на облагодетелстваните деца с техните братя и сестри.

Златните родители измежду зодиите: ето кои са те!

Възможни проблем по-напред в живота

Това може също да доведе до неравномерно бреме по-късно в живота. Когато един родител в крайна сметка се нуждае от грижи от семейството, той често се обръщат към детето, което смята, че е предпочитано.

И докато фаворизирането може да ни преследва дори като възрастни, нашият опит с него може да се промени едва доловимо с възрастта.

Отговорът не е да се отнасяме към всичките си деца по същия начин. Невъзможно е децата да се третират еднакво във всяка ситуация, а и децата не искат това. Те искат да бъдат разбрани какви са, възрастта, интересите, пола, личността им. И все пак по-голямото самосъзнание може да помогне на родителите да избегнат постоянното причиняване на несправедливи ситуации. Това е особено важно, тъй като децата могат да научат модела на фаворизирането и като възрастни да го прилагат към собствения си родителски стил и взаимоотношения.

Идеята да научим определени пристрастия от нашите родители със сигурност звучи вярно.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес