Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дрян - полезен за всеки

01 март 2022, 09:50 часа

Дрян се превежда „червено“; точно така изглеждат и узрелите му плодове. Това е храстовидно растение, което ражда яркочервени плодове в късната есен. Тук е важно да се обърне специално внимание на факта, че дрянът има полезни свойства, които са невероятни, и може да лекува много заболявания.

Дрян: полезни свойства

1. Настинка, тонзилит, грип - в зрънце дрян се съдържа огромно количество витамини

Препоръчва се, дори да се приема като източник на желязо при анемия. Забелязано е значително имуностимулиращо действие, благодарение на добре познатия витамин С. Когато настъпи есенно-зимният период, може да поддържате имунитета си, като хапвате по няколко зрънца сутрин. Добре е също така да пийте пресен сок, плодова напитка, да ядете сладко със семена, пресни и сушени плодове.

2. Метаболитни нарушения

Пектинът, съдържащ се в плодовете дрян, може да се справят с тази задача. Намалява съдържанието на холестерол в организма, подобрява периферното кръвообращение, както и чревната подвижност. Той е в състояние да пречисти тялото ни от вредни вещества, токсини. Плодовете помагат при гастрит, диария (отвара от листа и плодове), при възпалителни заболявания на черния дроб и бъбреците.

Забележка! Хората с висока киселинност трябва да внимават с дряна или да го добавят към диетата си, само след консултация с лекар.

3. Стави

Пектинът, също така насърчава отделянето на пикочна киселина, което нарушава функционирането на ставите. В кръвта пикочната киселина се намира под формата на соли. Тя провокира заболяване като подагра - популярно наречена "кост". Също така, солите се натрупват в пикочния мехур и може да се развие уролитиаза. При ревматизъм и полиартрит се препоръчва да се приема отвара от кора и корени от корнеол.

4. Диабет

Нуждата на тялото от инсулин намалява, когато се доставят лесно смилаеми захари. Така дрянът съдържа фруктоза, глюкоза, ябълчена, азотна и никотинова киселина, както и други органични киселини. Всички те изпълняват основната функция - алкализират тялото. Използването на плодове от дрян помага за намаляване на глюкозата в кръвта, подобрява ензимната функция на панкреаса и чревната подвижност. Най-добре е дрянът да се консумира под формата на сок, като постепенно се въвежда в диетата и се увеличава консумацията до чаша на ден.

5. Кожни заболявания

Нормализирането на метаболизма, отстраняване на натрупаните токсини, алкализиране на тялото - всичко това ще се отрази благоприятно на външния вид и кожата. Плодовете, дори са в състояние да лекуват екзема, но лечението не трябва да се започва по време на обостряне. През деня се препоръчва да хапват до чаша горски плодове.

6. Съдове - Дрянът съдържа рутин

Един от онези витамини, които човешкото тяло не е в състояние да произведе само. Благодарение на него артериалното, вътреочното налягане се връща към нормалното, стените на капилярите се укрепват.

Най-полезни са пресните плодове, на второ място - сушените, след това - замразените

И най-накрая консервирани във всякакви компоти, плодови напитки, конфитюри, с горски плодове. Между другото, само дрянът няма да ферментира, ако просто се покрие със захар. Това е така, защото съдържа фитонциди, които убиват бактериите. В Кавказ дряновите пити били сушени, в Гърция и Рим в древността осолявали дряновите плодове по същия начин като маслините.

Както сами виждате, тези плодове са били използвани от нашите предци и потвърждават ползите си благодарение на съвременните изследвания.

Екатерина Георгиева
Екатерина Георгиева Отговорен редактор
Новините днес