Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дали яденето на соя е здравословно или не?

05 юли 2023, 15:00 часа

Соята може би е един от най-противоречивите продукти, когато става въпрос за здравословно хранене. От една страна, тя е богата на хранителни вещества и диетите, които включват соя изглежда са свързани с ползи за здравето, като по-ниски нива на кръвната захар, подобрено здраве на сърцето и по-малко симптоми на менопауза.

И все пак, от друга страна, някои хора се страхуват, че яденето на твърде много соя може да увеличи риска от рак на гърдата, да попречи на функцията на щитовидната жлеза или да има феминизиращ ефект при мъжете.

Ето и кои са ползите, които соята предлага.

Може да помогне за понижаване на нивата на холестерола

Няколко проучвания показват, че диети, богати на соеви храни, могат да помогнат за понижаване на LDL (лошия) холестерол и повишаване на HDL (добрия) холестерол.

Например, едно проучване предполага, че среден прием от 25 гр соев протеин на ден може да помогне за намаляване на нивата на общия и LDL (лошия) холестерол с около 3%.

Въпреки това, авторите смятат, че на практика намаленията могат да бъдат по-големи, когато хората ядат соев протеин вместо животински протеин. Въпреки това са необходими повече изследвания, за да се потвърди това.

Понастоящем хората със съществуващи рискови фактори за сърдечни заболявания, като висок холестерол, затлъстяване или диабет тип 2, изглежда са сред тези, които имат най-голяма полза от диети, богати на соя.

Знаете ли кои храни съдържат соя?

В допълнение, минимално преработените соеви храни, като соя, тофу, темпе и едамаме, изглежда подобряват нивата на холестерола повече от преработените соеви продукти и добавки.

Може да помогне за защита на здравето на сърцето

Диети, богати на бобови растения, включително соя, могат да помогнат за намаляване на риска от сърдечни заболявания.

Изглежда, че соевите изофлавони могат да помогнат за намаляване на възпалението в кръвоносните съдове и да подобрят тяхната еластичност – два фактора, за които се смята, че защитават здравето на вашето сърце.

Може да понижи кръвното налягане

Соевите зърна и храните, направени от тях, обикновено са богати на аргинин, аминокиселина, за която се смята, че помага за регулиране на нивата на кръвното налягане.

Соевите зърна също са богати на изофлавони, друго съединение, за което се смята, че предлага ползи за понижаване на кръвното налягане.

Някои проучвания предполагат, че и двете могат да имат полза, докато други предполагат, че само хора с високо кръвно налягане ще изпитат този ефект.

Може да понижи кръвната захар

Соевите изофлавони също могат да помогнат за намаляване на инсулиновата резистентност. В допълнение, има някои доказателства, че соевите протеинови добавки могат да помогнат за леко понижаване на кръвната захар и нивата на инсулин при хора с диабет тип 2 или метаболитен синдром.

4 ползи от добавянето на соя в диетата ви

Метаболитният синдром се отнася до група от състояния, включително висока кръвна захар, нива на холестерол, кръвно налягане и коремни мазнини, които заедно увеличават риска от диабет тип 2, сърдечни заболявания и инсулт.

Тези резултати обаче не са единодушни и няколко проучвания не успяха да открият силна връзка между соевите храни и контрола на кръвната захар при здрави хора и тези с диабет тип 2.

Може да подобри плодовитостта

Някои изследвания показват, че жените, които ядат богата на соя диета, могат да се възползват от подобрена плодовитост.

В едно проучване е установено, че соевите храни предлагат известна защита срещу ефектите на бисфенол А (BPA), съединение, открито в някои пластмаси, за което се смята, че намалява плодовитостта.

Въпреки това, тези открития в подкрепа на ползите за плодовитостта не са универсални.

Може да намали симптомите на менопаузата

По време на менопаузата нивата на естроген на жената естествено намаляват, което води до неприятни симптоми като умора, вагинална сухота и горещи вълни.

Свързвайки се с естрогенните рецептори в тялото, се смята, че соевите изофлавони спомагат за намаляване на тежестта на тези симптоми.

Например, изследванията показват, че соевите изофлавони могат да помогнат за намаляване на честотата и тежестта на горещите вълни.

Соевите изофлавони също изглежда помагат за облекчаване на умората, болките в ставите, депресията, раздразнителността, тревожността и вагиналната сухота, наблюдавани по време на менопаузата и/или годините, водещи до нея.

Може да подобри здравето на костите

Ниските нива на естроген, наблюдавани по време на менопаузата, могат да доведат до изтичане на калций от костите.

Получената костна загуба може да накара жените в постменопауза да развият слаби и чупливи кости, състояние, известно като остеопороза.

Може да намали риска от рак на гърдата

Диетите, богати на соя, също са свързани с по-нисък риск от някои видове рак. Например, един скорошен преглед на 12 проучвания предполага, че жените с висок прием на соя преди да получат диагноза рак може да са изложени на 16% по-нисък риск от смърт от заболяването в сравнение с тези с най-нисък прием.

Високият прием на соя преди и след диагностицирането може също така да намали риска от рецидив на рак на гърдата при жени след менопауза с до 28%. Това проучване обаче предполага, че жените в пременопауза може да не изпитат същата полза.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес