Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чудотворен: 5 изненадващи ползи от приема на женшен всеки ден

26 април 2024, 06:00 часа

Азиатският женшен - да не се бърка с билки като американски женшен, сибирски женшен или Panax notoginseng - се използва в китайската медицина от векове. Сега съвременните изследвания помагат да се обосноват ползите зад много от неговите исторически употреби.

Вижте още: Можете ли да отслабнете по-бързо, като тренирате на празен стомах?

Пълен с антиоксиданти и противовъзпалителни свойства, някои проучвания показват, че женшенът е свързан с по-ниски нива на хронични заболявания и намаляване на редица симптоми. Чудите се какво можете да спечелите, като приемате дневна доза женшен?

Днес ви представяме 5 изненадващи предимства на добавките с женшен, които са подкрепени от науката.

1. Засилва имунната система

Приемането на ежедневна добавка от азиатски женшен може да засили имунната ви система и да помогне на тялото ви да се пребори с вирусни респираторни инфекции като настинки и грип.

Според проучване от 2021 г., публикувано в списание Molecules, женшенът може не само да увеличи броя на имунните клетки в тялото, но и да подобри ефикасността на противогрипната ваксина.

2. Подобрява здравето на сърцето

Приемането на дневна доза женшен може да доведе до определени ползи за сърцето.

Женшенът има потенциално положителен ефект върху сърдечните заболявания чрез различните си свойства, включително антиоксидант, намалена адхезия на тромбоцитите, вазомоторна регулация, подобряване на липидните профили и повлияване на различни йонни канали“, се казва в проучване от 2014 г. в Journal на Ginseng Research.

Въпреки това, азиатският женшен може да има различни ефекти върху кръвното налягане - понякога го кара да спада, а друг път да го кара да се повишава. Докато учените не получат по-убедителна информация, не трябва да приемате женшен за контролиране на кръвното налягане, нивата на холестерола или други мерки за здравето на сърцето, освен ако вашият лекар не го е препоръчал като част от вашия здравен план.

3. Диабет тип 2

Проучване от 2019 г., публикувано в списание Molecules, установява, че женшенът може да бъде „ефективен и безопасен като допълнително лечение при лечението на диабет тип 2“. Изследователите обаче отбелязват, че "няма значително въздействие върху преддиабет или здрави възрастни."

Регулирането на инсулиновата секреция, усвояването на глюкозата, антиоксидантния стрес и противовъзпалителните пътища може да са механизмите, свързани с антидиабетичните ефекти на женшена“, обяснява проучването.

4. Може да намали риска от рак

Някои изследвания, включително мета-анализ, публикуван през 2016 г., също сочат, че азиатският женшен може да помогне за намаляване на риска от някои видове рак.

Идентифицирахме девет проучвания, включително пет кохортни проучвания, три проучвания на случайни контроли и едно рандомизирано контролирано проучване, оценяващо връзката между консумацията на женшен и риска от рак; тези проучвания включват 7436 случая и 334 544 участници. Данните от мета-анализа показват значителни 16% по-нисък риск от развитие на рак при пациенти, които са консумирали женшен“, пише екипът.

Вижте още: Коя подправка е по-здравословна: риган, розмарин или босилек

Въпреки това добавките с женшен могат да имат неблагоприятни ефекти, включително гадене, повръщане, безсъние, повишен сърдечен ритъм и др. Не трябва да приемате добавки с женшен, ако в момента имате рак или имате анамнеза за рак, освен ако Вашият лекар не го препоръча.

5. Може да подобри сексуалната дисфункция при мъжете

Смята се също, че добавките с женшен подобряват симптомите на сексуална дисфункция при мъжете. По-специално, мета-анализ от 2008 г., публикуван в British Journal of Clinical Pharmacology, установи, че корейският червен женшен може да подобри еректилната дисфункция.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес