Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Черупки от яйца – домашната хранителна добавка за здрави кости

25 ноември 2023, 20:11 часа

За ролята на калция за здрави кости със сигурност всеки е чувал, но знаете ли, че именно той, щедро съдържащ се в черупките от яйцата, е причината за здравината им? Масово изхвърляме тези черупки, а те са ценен източник на един от най-важните минерали за здравето на костите ни. В САЩ, където се води подобна статистика, само от хранителната индустрия се изхвърлят около 150 хиляди тона годишно.

Можем ли да променим това и да използваме ценния калций в черупките на яйцата – цели  около 800 мг. в само една чаена лъжичка? Не, няма да ви съветваме да слагате яйцата в ястията заедно с черупките, нито да ги хрупате сурови с черупките, но ще ви дадем идеи как да ги включите в дневния си режим, как да ги приготвите и какви са другите ценни свойства и ползи от черупките.

Ползи за здравето от минерала калций

Преди да разберете как да консумирате черупките, нека си припомним защо калцият е толкова ценен, че си заслужава усилието да го извлечем и от черупки от яйца. Ролята на калция далеч не се изчерпва с поддържането на здрави кости и зъби, той участва и в съсирването на кръвта, регулира нормалния сърдечен ритъм и нервните функции.

Изненадващата полза от калция за здравето на сърцето

И все пак ролята му за костите като че ли е най-важна, тъй като именно от там черпи организмът калций, ако не му доставяме достатъчно чрез храната. Така, изсмуквайки калция от костите, сме само на крачка от остеопорозата и сериозни здравословни проблеми, свързани с оралното здраве и това на опорно-двигателния апарат.

Това прави богатото на калций меню от ключово значение за здравето на костите и цялостното здраве, двигателните способности и качеството на живота. Най-щедри дози калций ще доставим на тялото си, консумирайки:

  • млечни продукти,
  • зимна тикви
  • сардини, сьомга,
  • бадеми,
  • листни зеленчуци.

Не сте почитатели на морските дарове, а листните зеленчуци не са ваш първи избор през зимата, когато съдържанието на нитрати в тях се очаква да е най-високо? Може да наблегнете на млечните продукти, ако нямате непоносимост към лактоза, или да осигурите на организма си жизнено важния калций с черупки от яйца.

Особено застрашени от дефицит на калций и свързаните с липсата му симптоми и отрицателни ефекти върху здравето са дамите в менопауза, веганите и други лица, които поради различни причини не консумират млечни продукти, пациентите с дефицит на витамин Д, дамите с ранна менопауза. Застрашените категории следва да обмислят и обсъдят с лекаря си допълнителен прием на калций, както да открият и подходящия за тях начин да си набавят повече от ценния минерал чрез  храната или по нетрадиционен начин – приготвяйки си хранителна добавка с черупки от яйца.

Черупки от яйца – как да използваме калция от тях?

Не сте почитатели на минералите, идващи до вас в шишенца от аптеката? Скъпи са за бюджета ви или просто нямате доверие на производителите? Може да си приготвите хранителна добавка за здрави кости с черупки от яйца и сами. Един от най-добрите, най-евтините и най-бионаличните източници на калций са яйчените черупки, направени почти изцяло от калциев карбонат, който е точно това, което изгражда нашите нокти, зъби и кости.

Черупките са богати и на протеини, магнезий, селен, така че, правейки ги част от менюто си 3-4 пъти в седмицата, ще се погрижите за баланса на минерали и за доставянето им на тялото ви. Има няколко начина, по които да приготвите черупки от яйца, така че да ги консумирате безопасно, лесно и да усвоите калция пълноценно:

Лекар разкри как да приемаме правилно калций и магнезий

-          измивате яйцата със сапун и топла вода, счупвате ли внимателно, отделяте яйцата, отново измивате черупките, стривате ги на прах в машината за мелене на кафе и смело ги добавяте към фреша или смутито си,

-          потапяте черупките във вряща вода за 5 минути, после ги слагате във фурната на 200 градуса за  четвърт час, като целта е не само да унищожите евентуални  болестотворни бактерии върху черупките, но и да станат по-меки и лесно трошливи, за да може лесно да ги начупите и превърнете в част от ястие по ваше желание,

-          ако не консумирате много яйца на куп – живеете сами, не хапвате често яйца и т.н., може да ги съхранявате в хладилник за няколко дни,  докато натрупате достатъчно, или във фризера за седмица-две, като не забравяте да ги изплакнете, преди да ги сложите там.

Проучванията сочат, че калцият от черупки от яйца се усвоява много по-пълноценно от този от готовите хранителни добавки, които може да откриете на пазара, така че не се колебайте да си приготвите домашна хранителна добавка за здрави кости, сърце и зъби. 

Статията има само информативен характер и не замества лекарска консултация.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес