Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бъдете умни: 5 съвета за шофьорите за безопасност по зимните пътища

06 януари 2023, 18:33 часа

Грешките по пътищата се правят от всеки шофьор, не само от начинаещ, но и от опитен. А шофирането на кола през зимата може значително да увеличи риска от тях. Специалистите дадоха няколко съвета как шофьорът да предпази себе си и колата си по това време на годината. Помнете за тях и ги спазвайте, за да сте спокойни.

Изберете правилната скорост за зимни пътища

При лошо време не разчитайте на законовото ограничение на скоростта. Вашият най-добър залог за вашата безопасност е да използвате четири пъти по-ниска от ограничението на скоростта на този участък от пътя.

10 трика за по-лесно шофиране през зимата

Вземете всичко необходимо със себе си и вижте времето

Не трябва да излизате от вкъщи, ако не знаете прогнозата за времето. Сняг и лед могат да се образуват по пътищата съвсем внезапно, но е по-добре да се информирате предварително за метеорологичните условия.

Освен това, в никакъв случай не ходете никъде, ако автомобила ви не разполага с всичко необходимо, за да си помогнете при спешни случаи:

  • допълнителни топли дрехи;
  • фенерче и резервни батерии за него;
  • външна батерия за телефон;
  • стъргалка за лед;
  • кибрит;
  • запас от храна и вода;
  • комплекти за първа помощ.

Пренебрегването на поне един елемент от този списък може да ви провали на зимен път, а спазването му, напротив, може да ви спаси живота.

3 трика на опитните шофьори за шофиране през нощта

Носете вериги за сняг в багажника за спешни случаи

Забранено е да се кара с вериги в града, а през зимата няма нужда от това, ако няма дълбок сняг. Но носенето на комплект вериги в багажника, ако започне да вали силен сняг или ако планирате да отидете в планината, далеч не е най-лошият съвет за осигуряване на вашата безопасност.

Не шофирайте, ако сте пили или сте много уморени

Ако сте уморени и се съмнявате в шофьорските си умения или се чувствате зле, тогава е по-добре да отмените пътуването, да вземете хотелска стая, да извикате такси или да помолите някой друг да ви закара. Всичко това ще бъде много по-безопасно за вас, особено зимно време. Що се отнася до алкохола, не забравяйте, че независимо от времето на годината шофирането в нетрезво състояние се наказва строго.

Тънкости при шофирането, които инструкторите пазят в тайна

Не излизайте от автомобила, освен ако не е абсолютно необходимо

Една от най-големите грешки, които шофьор, заседнал в сняг или лед, може да направи през зимата, е да излезе от колата, за да отиде да потърси помощ.

Факт е, че колата ви почти сигурно ще бъде най-топлото, безопасно и сухо място за вас при тези условия. И да я напуснеш, ако нищо не застрашава живота ти точно в този момент, е истинско безразсъдство. Би било много по-добре да останете в купето и да се опитате да повикате помощ по телефона или уоки-токи или да изстреляте сигнална ракета, за да ви намерят.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес