Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Билки и подправки, които помагат при хипертония

05 ноември 2023, 19:36 часа

Билките и подправките се използват от векове не само за придаване на вкус на храната, но и заради потенциалните им ползи за здравето. Когато става въпрос за справяне с хипертонията, известна още като високо кръвно налягане, включването на определени билки и подправки в диетата ви може да помогне за естествено понижаване на кръвното налягане.

Ето някои билки и подправки, които са свързани с потенциални ползи за хората с хипертония.

Чесън: Чесънът е известен с мощните си лечебни свойства и е бил подробно изследван за потенциала си да понижава кръвното налягане. Смята се, че алицинът, съединение, което се съдържа в чесъна, има понижаващ кръвното налягане ефект, като спомага за отпускането на кръвоносните съдове.

Канела: Канелата е не само ароматна подправка, но също така се свързва с подобряване на контрола на кръвното налягане. Тя може да помогне за разширяване на кръвоносните съдове и намаляване на натиска върху артериалните стени, като по този начин допринася за понижаване на кръвното налягане.

Високо кръвно: Ето кои са най-добрите храни при хипертония

Хибискус: Чаят от хибискус, приготвен от изсушените венчелистчета на цветето хибискус, е известен с потенциала си да намалява кръвното налягане. Той съдържа естествени съединения, за които е установено, че имат лек диуретичен ефект, като помагат на организма да елиминира излишния натрий, който може да допринесе за високото кръвно налягане.

Куркума: Активното съединение в куркумата, куркуминът, има противовъзпалителни свойства и може да помогне за подобряване на функцията на кръвоносните съдове. Смята се, че то отпуска кръвоносните съдове, което потенциално може да доведе до по-ниски нива на кръвното налягане.

Джинджифил: Джинджифилът е друга подправка, която има противовъзпалителни свойства и може да помогне за подобряване на кръвообращението. Някои проучвания показват, че той може да допринесе за понижаване на кръвното налягане чрез намаляване на периферното съпротивление в артериите.

Босилек: Босилекът е универсална билка, която може да се добавя към различни ястия. Той съдържа съединения, които могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане чрез отпускане на кръвоносните съдове и намаляване на риска от артериални спазми.

Кардамон: Кардамонът е ароматна подправка, която често се използва в индийската кухня. Изследванията показват, че той може да има скромно въздействие върху намаляването на кръвното налягане, вероятно поради диуретичните си свойства.

5 симптома на хипертония, които често се пренебрегват

Риган: Риган: Риганът е ароматна билка, която може да се добавя към различни ястия. Тя съдържа съединения като карвакрол, които могат да помогнат за отпускане на кръвоносните съдове и от своя страна да намалят кръвното налягане.

Важно е да се отбележи, че макар тези билки и подправки да предлагат потенциални ползи за справяне с хипертонията, те не трябва да се използват като заместител на предписаните лекарства или на балансираната диета. Ако имате високо кръвно налягане, е важно да се консултирате със здравен специалист, за да разработите цялостен план за управление на състоянието си. Освен това индивидуалните реакции към билките и подправките могат да варират, така че е препоръчително да въвеждате тези съставки постепенно в диетата си и да следите ефекта им върху кръвното налягане.

Включването на билки и подправки в готвенето може да бъде вкусен и здравословен начин да подкрепите усилията си за контрол на хипертонията. Заедно със здравословна за сърцето диета, редовни физически упражнения и промени в начина на живот, тези естествени средства могат да допълнят цялостната ви стратегия за справяне с високото кръвно налягане

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес