Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бензинови, електрически или пневматични? Какви професионални къртачи да изберем?

28 март 2021, 15:13 часа

Къртачите са машини, които се използват за къртене на плочки, бетон, зидария и други. Намират още приложение и за премахване на дебели корени на дървета или сваляне на асфалтова настилка.

Професионалните къртачи са доста по-надеждни от битовите, затова в настоящия текст ще обърнем внимание именно на тях.

Тяхно особено предимство е, че концентрират голямо количество сила на мястото, на което е нужно. Колкото по-тежка е машината, толкова по-голяма сила ще можете да приложите при използването ѝ.

Бензинови, електрически и пневматични къртачи: специфики

Сред най-популярните видове къртачи са бензиновите, електрическите и пневматичните. Какви са техните специфики и какви професионални къртачи да изберете, в зависимост от конкретната нужда, която имате?

Големият плюс на бензиновите къртачи е, че могат да работят и без ток – тоест дори и наблизо да няма електрозахранване, можете да използвате този тип професионални къртачи без проблем. При дейности, свързани с разрушаване и къртене, те са най-предпочитаният тип. Друго предимство е, че са икономични и ергономични.

Традиционните къртачи обаче са пневматичните. Те работят с компресиран въздух. Предпочитан избор са, когато трябва да се къртят по-меки материали и се изисква повече прецизност. При зид и бетон например не са толкова полезни. Също така се използват при по-обемни строително-ремонтни дейности. С тях може да се кърти на дълбочина до 35 см.

Електрическите къртачи вършат добра работа при демонтаж, пробиване на ниши в стени от зидария и бетон, сваляне на асфалтова настилка и други. Те имат много широка употреба, тъй като са с по-компактни размери, по-лесно преносими и са по-универсални (могат да свършат работа в различни ситуации). Размерът им е различен, в зависимост от останалите характеристики, но в сравнение с пневматичните и бензиновите са по-малки.

Електрическите къртачи се задвижват от електромотор и се захранват от електрическата мрежа. Те, от своя страна, също се делят на подвидове – вертикални и хоризонтални и според теглото – леки, средни и бетонотрошачи, тоест тежки.

Какво е устройството на къртача?

След като разгледахме основните видове професионални къртачи, нека видим какво е тяхното устройство. Най-основните елементи на къртача са задвижващ механизъм, ударник (даващ импулсите на основния инструмент) и острие (отговорно за разрушителната работа, благодарение на извършваните от него възвратно-постъпателни движения с висока честота).

Острието, наричано още накрайник, може да е шило, лопатка, длето или трамбовка.

Шилото има най-широкоспектърно действие – използва се при къртене на асфалт, премахване на тухли или бетон, разбиване на камъни и т.н. Лопатката е полезна, когато трябва да се почисти мазилка от стена, например.

Длетото би могло да свърши добра работа, ако трябва да се разбие замръзнала почва или е нужно да се прекъсне арматура.

Трамбовката пък би била най-добрият избор, ако трябва да се запълни пукнатина, а това няма как да стане по друг начин, освен с използването на професионален къртач.

Как да изберем правилния и максимално удобен за ползване къртач?

Къртачът не е евтин инструмент, затова трябва да внимавате при избора му. Дори и да е много качествен клас и да има добри параметри, може да не ви свърши работа, ако не е подходящ за това, за което сте решили да го използвате.

Също така е много важно инструментът да бъде удобен за ползване. Предпочитани са D-образните ръкохватки, които осигуряват сигурно задържане на къртача, независимо от положението, в което се намирате, докато работите с него. Качествените къртачи имат допълнителна затворена ръкохватка, за по-добра ергономичност. Също така има модели, които разполагат с функция блокаж на превключвателя при по-дълга работа.

Изборът зависи от нуждите, които имате и разбира се, от средствата, които можете да отделите.

 

Actualno.com
Actualno.com Отговорен редактор
Новините днес