Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бабини хитрини за премахване на неприятната миризма от кутиите

11 февруари 2021, 13:42 часа

Понякога дори след продължително измиване на пластмасовите кутии те продължават да миришат неприятно на храната, съхранявана в тях. В пристъп на емоции някои домакини бързат да се отърват от такива предмети. Има, обаче, няколко доказани метода, които могат да ви помогнат да се справите с упоритите миризми и отново да използвате спокойно пластмасовите си кутии.

Обикновена сода за хляб

Напълнете чистата пластмасова кутия с топла вода и добавете чаена лъжичка сода за хляб. Затворете я и оставете за една нощ. Сутринта се измива под течаща студена вода. Не забравяйте, че използването на гореща вода за измиване на пластмаса може да доведе до потъмняване и неприятни петна.

Лимон

Цитрусовите плодове премахват дори най-упоритите миризми от храна. Достатъчно е да натъркате упорито повърхността на пластмасовата кутия с резен лимон и да изчакате половин час. Няма да остане и помен от миризма на храна.

Екстракт от ванилия

Екстрактът от ванилия ще помогне за премахване на остатъчната миризма след съхранение на храна в пластмасовата кутия. Ванилията има наситен и доста устойчив аромат. Кутията се пълни с вода, няколко капки от екстракта се добавят към течността и се оставят за няколко часа при затворен капак. След изтичане на указаното време, пластмасовата кутия се изплаква обилно с чиста течаща вода.

Оцет

За да придобие пластмасовата кутия първоначалния си вид, тя трябва да се накисне за една нощ във воден разтвор на оцет и сутринта да се измие обилно с течаща вода. Понякога е необходимо да се извършат няколко процедури за пълно прочистване.

Активен въглен

Въглен или активен въглен ще ви помогнат да премахнете дори най-упоритите миризми. Достатъчно е да изсипете няколко парчета от продукта в пластмасовия съд, да затворите плътно капака и да изчакате 2 дни. Това ще позволи на пластмасата да стане напълно чиста и неприятната миризма да изчезне.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес