Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

17 май 2024, 11:26 часа

В ситуация, в която вие или ваш близък сте стъпили на пирон, е необходимо да окажете помощ и да обработите раната възможно най-скоро. В тази статия ще научите какво да правите в спешни случаи и какви могат да бъдат последствията от такова нараняване.

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията

Ръждясалите пирони могат да ни чакат на вилата, на гости при баба и дори в собствения ни вход сред купчината дървени отпадъци след ремонта на съседа. Не е необходимо да ходим боси, при бърза крачка и тънки подметки на обувките такова нараняване не е рядкост.

Сред последствията от нелекуваното нараняване - бактериална инфекция и възпаление, тежка загуба на кръв и една неприятна болест - тетанус. Ако пиронът е бил в земята дълго време, не е известно какви бактерии от почвата са се настанили върху него, така че не може да се изключи отравяне на кръвта. Последните две заболявания могат да бъдат фатални, така че обръщането към лекар - травматолог или хирург - е повече от необходимо. За да се сведат до минимум последствията, е необходимо да се окаже спешна първа помощ.

Какво да правим

Ако сте почувствали внезапна болка в стъпалото и сте видели железен "виновник", не се паникьосвайте. Не всичко е толкова страшно, както са обичали да ви плашат бабите в детството. Правилната помощ ще намали в пъти вероятността от инфекция и най-вероятно тази неприятност ще остане само спомен.

Какво може да сигнализират болките в ставите

За да направите това, следвайте тези инструкции:

- опитайте се да седнете. Това ще намали кръвното налягане, което ще помогне за спиране на кървенето. На този етап е по-добре да се обадите за помощ или, ако раната е дълбока и кърви силно, да повикате линейка;

- използвайте дезинфектанти от комплекта за първа помощ (хлорхексидин, водороден пероксид, йод), за да почистите раната. Ако нямате аптечка, но можете да използвате спирт или чист спирт без ароматни и други добавки. В краен случай изплакнете крака с питейна или минерална вода (но не с чешмяна вода или вода от стоящо езеро);

- ако кръвотечението вече е спряло, поставете превръзка, като използвате стерилни средства от аптечката, а ако няма такива - с най-чистата кърпа в радиуса на престоя ви.

Ако дете е стъпило на пирон, незабавно потърсете медицинска помощ.

Благодарение на тези прости действия ще предотвратите доста сериозни последствия. Затова не ги пренебрегвайте под мотото "всичко ще мине от само себе си". Това може да коства не само здравето, но и живота.

Какво да правите, ако настъпите пирон?

Стъпване на ръждясал пирон

Често при своевременно лечение раната заздравява бързо и ни тревожи само страхът да не се повтори отново. Има обаче ситуации, в които трябва незабавно да отидете в болница. Такива са следните симптоми:

- силно повишаване на температурата;

- внезапно влошаване на здравословното състояние;

- силна болка и усещане за топлина в крака;

- силен оток на мястото на убождането.

Тези симптоми показват възпаление и инфекция. Появата на висока температура е особено опасна. Най-често тя показва бактериална инфекция на раната.

Не пренебрегвайте предпазните мерки, отидете навреме в травматологичен център. Понякога едно обаждане или преглед може да спаси живота ви.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес