Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако имате тези 3 симптома - значи сте подложени на силен хроничен стрес

28 ноември 2023, 18:33 часа

С бързия и натоварен ритъм на живота ни, ние сме се превърнали в работохолици, почти денонощно и дори през почивните дни. За нас е станало нормално постоянно да сдържаме емоциите си, да се опитваме да повишим устойчивостта при стрес и постоянно да стимулираме нервната система с няколко чаши кафе или енергийни напитки. Поради претоварване, той постепенно губи способността си да реагира правилно на различни фактори на околната среда и все по-често се улавяме, че мислим, че сме уморени, въпреки че не сме направили нищо специално. Изглежда, че няма измъкване от този цикъл на хроничен стрес.

Как се развива силен хроничен стрес?

Не е преувеличено да се каже, че животът на всеки човек е невъзможен без стрес. Това е част от нашия живот и ежедневие. Но стресът не е просто вълнение или нервно напрежение, а отговор на всеки външен фактор, който може да наруши саморегулацията на тялото.

Ако забележите едно от тези неща, вие страдате от хроничен стрес

Каквото и да причинява това напрежение, отговорът на тялото ще бъде универсален, включително 3 етапа:

1.       безпокойство;

2.       адаптация;

3.       изтощение.

По време на етапа на тревожност надбъбречните жлези отделят хормони на стреса – адреналин и кортизол. Метаболизмът се ускорява, нервната система засилва работата на сърцето и мускулите, а тялото като цяло започва да работи в режим „бий се или бягай”. Етапът на тревожност ни помага да се справим с предизвикателството, бързо да приведем всички органи в активно състояние и да „излезем от ситуацията като победител“, тоест да се адаптираме и възвърнем способността за саморегулация. Но е изключително важно тялото навреме да „изключи“ реакцията на стреса. В този случай стресът е полезен, защото води до етап на адаптация - повишава се устойчивостта на организма и тревожността изчезва.

Ако нервната система се отпусне навреме, тогава стресът се оказва полезен и всичко завършва с адаптация - победата на тялото над вредния фактор.

Но какво ще стане, ако стресът се появява често или за дълго време? След това тялото продължава да "включва" алармени сигнали, нервната система и надбъбречните жлези се активират отново и отново, постоянно в напрежение. Но в същото време адаптацията се „проваля“ - развива се етап на изтощение и започват да се появяват здравословни проблеми - това, което наричаме хроничен стрес.

Защо огладняваме толкова много, когато сме под стрес

Вие сте податливи на хроничен стрес, ако:

  1.      работите в авариен режим;
  2.      стремите се да спестявате повече пари;
  3.      чувствате се незащитени;
  4.      лесно „изпускате нервите си“;
  5.      склонни сте към перфекционизъм;
  6.      работите в силно конкурентна среда;
  7.      ориентирани сте към лидерство.

Разбира се, тези качества ви помагат да постигнете целите си, но липсата на контрол върху поведението излага на риск физическото и психическото благополучие на човека. Последствията от хроничния стрес могат да бъдат различни - някои имат психологически проблеми, други имат соматични проблеми, тоест свързани със заболявания на вътрешните органи. А понякога се развиват едновременно и двете разстройства, тоест възниква психосоматично разстройство.

Ако имате тези 3 симптома - значи сте подложени на силен хроничен стрес

1.       Сърдечно-съдовата система е особено чувствителна към хроничен стрес. Ето защо много често при претоварване кръвното налягане на човек се повишава, сърдечните контракции се засилват и учестяват или възникват аритмии;

2.       чести настинки поради намалена активност на имунната система;

3.       нарушение на съня и постоянна тревожност.

Тези и други симптоми може да са по-тежки, ако тялото няма достатъчно магнезий.

При всякакъв стрес – физически или психически – нуждата от магнезий нараства и същевременно се развива неговият дефицит. Факт е, че стресът и магнезиевият дефицит се влошават взаимно.

Благодарение на освобождаването на надбъбречните хормони, магнезият първо напуска клетките и след това се елиминира в урината. Експеримент показа, че след 8 часа излагане на шум (а силният шум също е стрес), загубата на магнезий в урината се увеличава 2 пъти.

Магнезият участва в регулирането на много процеси, включително помага на клетките да получават достатъчно енергия. Функционирането на нервната система, която формира нашата реакция на устойчивост на стрес, зависи от този микроелемент.

Ако имате малко магнезий в тялото, това може да се прояви в:

·         безпокойство;

·         страх;

·         затруднено концентриране;

·         нарушение на паметта;

·         повишено нервно напрежение;

·         умора;

·         лошо настроение;

·         слабост;

·         безсъние;

·         усещане за изтръпване;

·         болезнени спазми;

·         сърдечен пулс;

·         болка в гърдите;

·         усещане за липса на въздух.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес