Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 съставки, за които може би не сте чували, но трябва да добавите към следващото си хранене

23 август 2023, 07:35 часа

Какво ще стане, ако ви кажем, че има шепа хранителни съставки, които биха могли да обновят хранителния ви живот и да ви донесат мощни ползи за здравето без голяма намеса в кухнята? И че тези съставки наистина имат страхотен вкус и най-вероятно могат да бъдат намерени в местния магазин за здравословни храни?

Готови ли сте да се потопите в деветте пълни с хранителни вещества съставки, които трябва да добавите към следващото си хранене? Ето:

1. Мескит

Кората и шушулките на растението мескит се използват в Южна и Северна Америка от хиляди години като естествен подсладител. Неговият нисък GI (гликемичен индекс) рейтинг означава, че може да помогне за балансиране на кръвната захар.

Мескитът е пълен с фибри и протеини и има мечтателен земен вкус, подобен на ванилия. Страхотен е за използване в смутита и при печене и е особено вкусен, когато се съчетае с какао – опитайте го в мока лате или горещ шоколад.

Учени: Какво е ашваганда и какви са ползите й за здравето?

2. Годжи бери

Тези малки мощни горски плодове от Хималаите, известни също като вълчи плодове са невероятен източник на витамин С, витамин А, антиоксиданти, мед, селен и протеини. Поради впечатляващия си хранителен профил (годжи бери осигуряват 8 незаменими аминокиселини), те се използват в китайската медицина повече от 2000 години.

Смятат се за полезни за повишаване на жизнеността и метаболизма и са богата на фибри, хрупкава добавка към зърнени храни или смутита, които ще ви държат сити по-дълго. Можете също така да накиснете сушени годжи бери в гореща вода, за да направите прекрасен чай от годжи бери без кофеин.

3. Спирулина

Спирулина, цветно синьо-зелено водорасло, е една от храните с най-много хранителни вещества на планетата, богата на витамини B-1, B-2 и B-3, желязо, мед и протеини.

4. Кордицепс

Ако все още не сте добавили гъби към диетата си, време е да промените това.

Медицинските гъби се консумират от хората от хиляди години и науката разкрива все повече и повече ползи, които царството на гъбите може да предложи за жизнеността и здравето на хората, както и на планетата. Кордицепсът се използва в китайската медицина от много години за лечение на умора, ниско сексуално влечение и други състояния.

Когато купувате кордицепс, потърсете прах с пълен спектър и го добавете към вашите лате или смутита, ако искате да оптимизирате изпълнението на упражненията, да насърчите здравето на сърцето, да намалите възпалението и потенциално да помогнете за управлението на диабет тип 2.

5. Ашваганда

Напоследък тази лечебна билка получава много реклама и има основателна причина: смята се, че помага за справяне със стреса, тревожността и депресията. Понижава нивата на кръвната захар и подобрява мозъчната функция.

Докато ашваганда на санскрит означава „мирис на кон“, вкусът изобщо не е превъзходен, ако добавите 1/2 чаена лъжичка към вашето смути или матча лате.

Кои са плодовете на дълголетието?

6. Мака

Тази перуанска суперхрана, известна още като перуански женшен, е кръстоцветен кореноплоден зеленчук, който най-често се среща под формата на прах, който се прави от неговия корен. Мака има страхотен земен вкус и е една от основните ми храни в килера.

Опитайте да я добавите към вашите смутита, лате, овесени ядки и сладки изкушения за забележимо повишаване на енергията без кофеин, което също може да помогне за балансиране на хормоните. Също така се смята, че подобрява плодовитостта и повишава сексуалното желание.

7. Въглен

Активният въглен е навсякъде. Има го в аптечката ви, на рафта ви за красота и в храната ви. Въпреки че тази тенденция е сравнително нова за западните уелнес и хранителни светове, тя отдавна се използва като естествено лечение за различни здравословни проблеми в Аюрведа и китайската медицина, за да помогне за намаляване на холестерола, насърчаване на бъбречната функция и като спешно лечение на отравяне.

Активният въглен е силно абсорбиращ, което означава, че свързва други химикали към порестата си повърхност, което впоследствие означава, че може да действа като магнит за токсините.

Внимание: активният въглен абсорбира или свързва много различни химикали и не прави разлика между добрите и лошите, така че освен токсините, той може да абсорбира и лекарства, добавки и хранителни вещества в храните.

Можете да опитате въглен самостоятелно с вода или в детоксикираща сутрешна напитка с лимон.

8. Масло от черен кимион

Маслото от черен кимион в момента се проучва за потенциални ползи за здравето в няколко области, включително управление на диабета и повишаване на плодовитостта при мъжете чрез подобряване на броя и мобилността на сперматозоидите. Тъй като съдържа тимохинон, противовъзпалително съединение, може също така да има свойства за намаляване на тумора.

Не е нужно да получавате всички суперхрани наведнъж. Започнете с малко и опитайте съставката, която ви допада най-много всеки ден в продължение на една седмица в любимите ви рецепти, и вижте какво ще се случи! 

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес