Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

8 малко известни странични ефекти от приема на твърде много рибено масло

28 септември 2024, 07:21 часа

Рибеното масло е добре известно с богатството си от полезни за здравето свойства.

Богато на полезни за сърцето омега-3 мастни киселини, рибеното масло намалява триглицеридите в кръвта, облекчава възпалението и дори облекчава симптомите на състояния като ревматоиден артрит.

Въпреки това, повече рибено масло не винаги е по-добро и приемането на твърде висока доза може всъщност да причини повече вреда, отколкото полза, когато става въпрос за вашето здраве.

Ето 8 потенциални странични ефекти, които могат да възникнат, когато консумирате твърде много рибено масло или омега-3 мастни киселини.

1. Висока кръвна захар

Някои изследвания показват, че добавянето на големи количества омега-3 мастни киселини може да повиши нивата на кръвната захар при хора с диабет.

Едно малко проучване например установи, че приемането на 8 грама омега-3 мастни киселини на ден води до 22% увеличение на нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2 за период от осем седмици.

Това е така, защото големи дози омега-3 могат да стимулират производството на глюкоза, което може да допринесе за високи нива на дългосрочни нива на кръвната захар.

Въпреки това, други изследвания показват противоречиви резултати, което предполага, че само много високи дози влияят на кръвната захар.

Всъщност друг анализ на 20 проучвания установи, че дневни дози до 3,9 грама EPA и 3,7 грама DHA – двете основни форми на омега-3 мастни киселини – нямат ефект върху нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2.

Обобщение Приемането на високи дози омега-3 мастни киселини може

стимулират производството на глюкоза, което може да доведе до повишаване на кръвната захар - въпреки че научните доказателства не са убедителни.

2. Кървене

Кървенето на венците и кървенето от носа са два от характерните странични ефекти от прекомерната консумация на рибено масло.

Едно проучване при 56 души установи, че добавянето на 640 mg рибено масло на ден за период от четири седмици намалява съсирването на кръвта при здрави възрастни.

В допълнение, друго малко проучване показа, че приемането на рибено масло може да бъде свързано с по-висок риск от кървене от носа, съобщавайки, че 72% от юношите, приемащи 1-5 грама рибено масло дневно, са имали кървене от носа като страничен ефект.

Поради тази причина често се препоръчва да спрете приема на рибено масло преди операция и да говорите с Вашия лекар, преди да вземете добавки, ако сте на разредители на кръвта като Варфарин.

3. Ниско кръвно налягане

Способността на рибеното масло да понижава кръвното налягане е добре документирана.

Едно проучване на 90 души на диализа установи, че приемането на 3 грама омега-3 мастни киселини на ден значително намалява както систолното, така и диастолното кръвно налягане в сравнение с плацебо.

Докато тези ефекти със сигурност могат да бъдат полезни за тези с високо кръвно налягане, те могат да причинят сериозни проблеми за тези, които имат ниско кръвно налягане.

Рибеното масло може също да взаимодейства с лекарства за понижаване на кръвното налягане, така че е важно да обсъдите добавките с Вашия лекар, ако получавате лечение за високо кръвно налягане.

4. Диария

Диарията е една от най-честите нежелани реакции, свързани с приема на рибено масло, и може да бъде особено разпространена при приемане на високи дози.

Защо мъжете трябва да избягват добавките с рибено масло?

Всъщност, един преглед съобщава, че диарията е един от най-честите неблагоприятни ефекти на рибеното масло, наред с други храносмилателни симптоми като метеоризъм.

В допълнение към рибеното масло, други видове омега-3 добавки също могат да причинят диария.

Лененото масло, например, е популярна вегетарианска алтернатива на рибеното масло, но е доказано, че има слабително действие и може да увеличи честотата на движение на червата.

Ако получите диария след прием на омега-3 мастни киселини, уверете се, че приемате добавките си с храна и помислете за намаляване на дозата, за да видите дали симптомите продължават.

5. Киселинен рефлукс

Въпреки че рибеното масло е известно със силното си въздействие върху здравето на сърцето, много хора съобщават, че чувстват киселини, след като започнат да приемат добавки с рибено масло.

Други симптоми на киселинен рефлукс - включително оригване, гадене и стомашен дискомфорт - са често срещани странични ефекти на рибеното масло, дължащи се главно на високото му съдържание на мазнини. Доказано е, че мазнините предизвикват лошо храносмилане в няколко проучвания.

Придържането към умерена доза и приемането на добавки с храна често може ефективно да намали киселинния рефлукс и да облекчи симптомите.

Освен това, разделянето на дозата ви на няколко по-малки порции през деня може да помогне за премахване на лошото храносмилане.

6. Инсулт

Хеморагичният инсулт е състояние, характеризиращо се с кървене в мозъка, обикновено причинено от разкъсване на отслабени кръвоносни съдове.

Някои проучвания върху животни са установили, че високият прием на омега-3 мастни киселини може да намали способността на кръвта да се съсирва и да увеличи риска от хеморагичен инсулт.

Тези констатации са в съответствие и с други изследвания, показващи, че рибеното масло може да потисне образуването на кръвни съсиреци.

Въпреки това, други проучвания показват смесени резултати, съобщавайки, че няма връзка между приема на риба и рибено масло и риска от хеморагичен инсулт.

Трябва да се проведат допълнителни проучвания при хора, за да се определи как омега-3 мастните киселини могат да повлияят на риска от хеморагичен инсулт.

7. Витамин А токсичност

Някои видове добавки с омега-3 мастни киселини са с високо съдържание на витамин А, който може да бъде токсичен, ако се консумира в големи количества.

Например, само една супена лъжица (14 грама) масло от черен дроб на треска може да осигури 453% от дневните ви нужди от витамин А в една порция.

Токсичността на витамин А може да причини странични ефекти като замаяност, гадене, болки в ставите и дразнене на кожата.

В дългосрочен план това може също да доведе до увреждане на черния дроб и дори чернодробна недостатъчност в тежки случаи.

Поради тази причина е най-добре да обърнете голямо внимание на съдържанието на витамин А във вашата добавка омега-3 и да поддържате дозировката си умерена.

8. Безсъние

Някои проучвания са установили, че приемането на умерени дози рибено масло може да подобри качеството на съня.

Едно проучване на 395 деца, например, показа, че приемането на 600 mg омега-3 мастни киселини дневно в продължение на 16 седмици помага за подобряване на качеството на съня.

В някои случаи обаче приемането на твърде много рибено масло може действително да попречи на съня и да допринесе за безсъние.

В едно проучване на казус се съобщава, че приемането на висока доза рибено масло влошава симптомите на безсъние и тревожност при пациент с анамнеза за депресия.

Преди или след хранене: Кога да пием рибено масло и други витамини

Колко е твърде много

Въпреки че препоръките могат да варират значително, повечето здравни организации препоръчват прием на поне 250-500 милиграма комбинирани EPA и DHA или 2 порции мазна риба на седмица.

Въпреки това, по-високо количество често се препоръчва за хора с определени здравословни проблеми, като сърдечни заболявания или високи нива на триглицериди.

За справка, типичен софтгел от 1000 mg рибено масло обикновено съдържа около 250 mg комбинирани EPA и DHA, докато една чаена лъжичка (5 ml) течно рибено масло съдържа около 1300 mg.

Според Европейския орган за безопасност на храните добавките с омега-3 мастни киселини могат безопасно да се консумират в дози до 5000 mg дневно.

Като общо правило, ако изпитвате някакви негативни симптоми, просто намалете приема си или помислете вместо това да задоволите нуждите си от омега-3 мастни киселини чрез хранителни източници.

Омега-3 е съществена част от диетата и добавки като рибено масло се свързват с редица ползи за здравето.

Въпреки това, консумацията на твърде много рибено масло всъщност може да повлияе на здравето ви и да доведе до странични ефекти като висока кръвна захар и повишен риск от кървене.

Придържайте се към препоръчителната доза и се стремете да получите по-голямата част от вашите омега-3 мастни киселини от цели хранителни източници, за да получите най-голяма хранителна печалба.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес