Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 причини защо ходенето е по-добро за отслабване от тичането

21 март 2022, 15:00 часа

Тичането в парка и ходенето пеша са сред методите да съчетаем диетата с движение, когато искаме да свалим излишните килограми. По този начин човек се стреми да засили ефекта, който иска да постигне, защото движението е много важна част от този процес.

Ходенето е един от начините да изгорите излишните калории без да подлагате тялото си на изморителни тренировки във фитнеса или тичане. Това е и начинът да не спирате да се движите, дори в дните, когато не тренирате в залата.

Тичането е един от най-добрите методи за отслабване. То е една много добра тренировка, при която се изгарят много калории, стягат се мускулите и се подобрява работата на сърдечно-съдовата система. Но то е свързано и с изтощение, умора и прекомерно натоварване на ставите, костите и гръбнака. Поради тези и много други причини, повечето хора предпочитат да ходят, вместо да тичат. 

На какво са способни само 10 минути тичане?

Причини да ходим повече

1. Ходенето поддържа нивата на хормона на стреса – кортизол, в кръвта, докато при тичането това не е така. Когато тичаме, организмът ни е подложен на много по-голямо натоварване, а оттам се повишава и стресът. От това може да направим извода, че ходенето е по-полезно от бягането.

2. Ходенето е нещо, което правим ежедневно, така че може да го използваме като тренировка без да го смятаме за такава. Нещото, което трябва да направите е да ходите повече пеша и винаги, когато имате тази възможност, без да използвате колата си или друг вид транспорт. Така естествено и без много натоварване ще изразходвате излишните калории и ще зареждате тялото си с енергия.

3. След тичане и изразходването на повече енергия, човек обикновено е гладен и е в състояние да поеме повече храна и калории. При ходенето не се изразходва толкова енергия и гликоген от черния дроб и мускулите, поради което контролирането на глада е по-лесно.

5 кардио тренировки, с които да смените досадното тичане

4. Ходенето и тичане са еднакво ефективни, защото при по-бързото ходене се изгарят толкова калории, както и при бягането. Освен това то е и по-малко натоварващо за ставите, сухожилията и костите.

5. Неоспорим е фактът, че ходенето е по-приятно и по-забавно от тичането. Ако за второто ви трябва подходящ терен, то разходките са приятни навсякъде - на улицата, в парка, в планината, на път за работа или училище и т.н.

6. Учени са доказали, че тичането причинява хормонален дисбаланс, поради високата си интензивност и продължителност. Това на свой ред води и до проблеми с репродуктивните хормони при жените и техния синтез. Ето защо, за да се предпазите и да избегнете тези смущения е добре да предпочетете ходенето пред тичането.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес