Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 начина да поддържате венците си здрави

29 август 2024, 15:42 часа

Да имате зъби без кариес не означава, че имате здрави венци. Тъй като обикновено е безболезнено, може да не знаете дали нещо не е наред с венците ви. Няколко стратегии могат да ви помогнат да поддържате цялата си уста здрава.

Когато става въпрос за здравето на устата ви, не всичко зависи от това колко прави са зъбите ви или колко ярка е усмивката ви. Не можете да забравите за венците си.

Как да махнем лак без лакочистител

Какво е заболяване на венците

Заболяването на венците започва, когато се натрупа плака под и по линията на венците. Плаката е лепкава субстанция, подобна на филм, която е пълна с бактерии. Може да причини инфекции, които нараняват венците и костите, което води до заболяване на венците и кариес. Плаката също може да причини гингивит, най-ранният стадий на заболяване на венците. Гингивитът кара венците ви да станат:

  • възпален
  • търг
  • червено
  • подути
  • склонни към кървене

За щастие, тъй като костта и тъканта, които държат зъбите на място, не са засегнати, това увреждане е обратимо.

Можете също така да развиете пародонтит, напреднала форма на заболяване на венците. Пародонтитът засяга костите, които държат зъбите ви на място. Ако не се лекува, може да разруши венците, костите и тъканите, свързани със зъбите ви.

Крайният стадий на заболяването на венците е напреднал периодонтит. Това е моментът, когато влакната и костта, поддържащи зъбите ви, се разрушават. Това може да повлияе на захапката ви и може да се наложи премахване на зъбите.

Признаците, че може да имате заболяване на венците, включват:

  • постоянно лош вкус или дъх
  • разделящи се или разклатени постоянни зъби
  • венци, които лесно кървят
  • венци, които са подути, червени или чувствителни
  • венци, които са се отдръпнали от зъбите ви

Заболяването на венците е предотвратимо. Ето няколко начина, по които можете да поддържате венците си здрави.

1. Конец за зъби

Конец за зъби поне веднъж на ден. Това помага за премахване на плаката и храната, която е извън обсега на четката ви за зъби, според ADA. Няма значение кога използвате конец за зъби.

2. Получавайте редовно почистване на зъбите

Вашият зъболекар може да открие ранни симптоми на заболяване на венците, ако ги виждате редовно. По този начин симптомите могат да бъдат лекувани, преди да станат по-сериозни. Професионалното почистване е единственият начин за премахване на зъбен камък. Може също да се отърве от всяка плака, която сте пропуснали при четкане или почистване с конец. Ако имате възпаление на венците, четкането, почистването с конец и редовното почистване на зъбите могат да помогнат за неговото премахване.

3. Откажете пушенето

Още една причина пушачите да се откажат: Пушенето е силно свързано с появата на заболяване на венците. Тъй като тютюнопушенето отслабва имунната ви система, то също така затруднява борбата с инфекция на венците, твърдят доверени източници на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Освен това пушенето затруднява заздравяването на венците ви, след като са били увредени.

5 храни, които помагат за избелване на зъбите

4. Четкайте два пъти на ден

Мийте зъбите си след всяко хранене. Това помага за премахване на храната и плаката, хванати между зъбите и венците. Изтъркайте и езика си, тъй като той може да съдържа бактерии. Вашата четка за зъби трябва да има меки косми и да стои удобно в устата ви, казват от Mayo Clinic.

Помислете за захранвана с батерии или електрическа четка за зъби. Те могат да помогнат за намаляване на гингивита и плаката повече от ръчното четкане. Сменяйте четките за зъби или главите на четките за зъби на всеки три до четири месеца или по-рано, ако влакната започнат да се разтриват.

5. Използвайте паста за зъби с флуор

Що се отнася до пастата за зъби, рафтовете на магазините са пълни с марки, които твърдят, че намаляват възпалението на венците, освежават дъха и избелват зъбите. Как да разберете кое е най-доброто за здрави венци? Уверете се, че сте избрали паста за зъби, която съдържа флуорид и има ADA печат за приемане. След това вкусът и цветът зависят от вас!

6. Използвайте терапевтична вода за уста

Обикновено предлагани без рецепта, терапевтичните води за уста могат да помогнат за намаляване на плаката, да предотвратят или намалят гингивита, да намалят скоростта, която се развива, или комбинация от тези ползи, според ADA. Плюс: Изплакването помага за премахване на частици храна и остатъци от устата ви, въпреки че не е заместител на почистването с конец или четкането. Потърсете печата на ADA, което означава, че се счита за ефективен и безопасен.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес