Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 храни намаляващи риска от депресия

14 септември 2022, 13:50 часа

Настроението на човек зависи не само от външни фактори, но и от вътрешното състояние на тялото. Изпитването на емоции и настроението на човек са напълно контролирани от мозъка, по-специално от човешкия хормонален фон. А производството на същите тези хормони може да се регулира с помощта на храненето. Употребата на храни, съдържащи омега-3 мастни киселини е добре да се увеличи при депресивни състояния. Липсата на тези вещества може да провокира развитието й. Освен това, за да намалите риска от развитие на депресия, е добре да ограничите своите лоши навици и да наблюдавате теглото си.

Последни лекарски проучвания показват, че хората с наднормено тегло, са по-податливи на депресия. За да се намали рискът от развитие на депресия или да се помогне на тялото да се справи с вече съществуващи психични разстройства, е необходимо да коригирате диетата ви. Изброяваме основните 6 храни, намаляващи риска от стреса и лошото настроение:

По тези необичайни симптоми можем да познаем депресията

Шоколад

Всеки от нас е наясно, че шоколадът е в състояние да донесе чувство на удовлетворение и щастие. И наистина е така. Шоколадът съдържа вещества, които насърчават производството на ендорфини, както и антиоксиданти, действащи благоприятно върху състоянието на нервните клетки. Но не всичко е толкова просто. Шоколадът, който подобрява настроението, трябва да е черен и можете да ядете 20-30 грама от него на ден.

Сирене и млечни продукти

Натуралното сирене съдържа витамини А и Е, мастни киселини. Този състав помага за намаляване на стреса, подобряване на съня и облекчаване на раздразнителността. Освен това млечните продукти съдържат калций и магнезий, които са едни от основните помощници при стрес.

Яйца

Този продукт съдържа много полезни вещества, по-специално мастни киселини, витамини А, Е, D и витамини от група В. Яйцата също доставят на тялото триптофан.

Риба и морски дарове

Рибата е може би най-доброто средство за лечение на депресия. На първо място това мнение се отнася до мастни сортове риба, например херинга, скумрия, сардини, сьомга, сьомга и др. Препоръчителната норма за употреба на този продукт е най-малко 300-500 гр. седмично.

Тези симптоми са знак за скрита депресия!

Домати

Този зеленчук трябва да се отбележи отделно, тъй като е богат на фенилаланин, който забавя разграждането на ендорфините и ви позволява да поддържате добро настроение много по-дълго. В допълнение, доматите съдържат серотонин и така наречената "празна" за производството му - тирамин.

Ядки

Подобно на рибата, ядките са източник на омега-3 мастни киселини, които имат благоприятен ефект върху мозъчната функция и помагат за справяне с проявите на депресия. Те също така съдържат витамин B6, триптофан и селен.

От напитките за подобряване на настроението и борба с депресията са подходящи: мента, лайка или зелен чай, както и отвара от джинджифил и лимон.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес