Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 билки при хронично безсъние - ще спите като къпани

16 януари 2023, 13:33 часа

Билките, които помагат при безсъние.

1. Лайка

Билков чай, популярен в света, който се приготвя от цветовете на лайка. Този чай е приятен на вкус спада към сънотворните билки за възрастни и деца, чаят е подходящ за успокояване на нервите, подобрява съня и действа за доброто настроение.

Лайката има успокояващ ефект върху нервната система, осигурява лек хипнотичен ефект. Лекарите съветват да пиете чаша пресен чай от лайка всяка вечер, може и с капка мед, половин час преди лягане.

Билката съдържа веществото апигенин, което действа върху бензодиазепиновите рецептори, предизвиквайки лек седативен ефект. Високото съдържание на антиоксиданти придава на отварата антиконвулсивен и релаксиращ ефект.

Лайка при безсъние

Отварата от лайка не се препоръчва за деца под 1 година. С повишено внимание - пациенти, страдащи от гастрит с намалена секреция. Не приемайте лайка под никаква форма заедно с успокоителни, диуретици. Известни са и случаи на алергии, непоносимост към растения.

2. Валериана

Ако попитате древен римлянин коя сънотворна билка най-добре подобрява съня и нормализира настроението, той няма да се поколебае и ще посочи валериана!

Тази билка отдавна се използва за подобряване на съня, лечение на безсъние. Използва се като антиконвулсант и начин да се отървете от главоболие.

Валериан против безсъние

Доказано е не само, че коренът на валериана помага за справяне с безсънието, но също така подобрява качеството на предимно не-REM съня. Веществата, съдържащи се в растението, въздействат на мозъка, отпускат и задържат умствената дейност.

Може да се използва под формата на чай, запарка, таблетки, капсули и етерични масла.

Характеристики на приложение

Растението е безопасно. Индивидуалната непоносимост може да се превърне в пречка за употребата на валериана. Също така, когато се използват седативни лекарства, съществува риск от увеличаване на техния ефект.

Ето кои билки ще ви помогнат за запазване на силна памет!

3. Маточина

Чаят с добавка на тази билка или отвара от нея има успокояващ ефект, облекчава нервното напрежение и спомага за здравия сън.

Няколко вещества в големи количества, съдържащи се в растението, имат благоприятен ефект върху тялото:

  • терпените имат седативен ефект;
  • танините имат антивирусен ефект, така че се препоръчва да се вари през есента и зимата;
  • евгенолът ще убие патогенните бактерии, ще помогне за облекчаване на мускулния спазъм.

Маточина за безсъние

Мелиса е една от най-добрите билки за сън, помага на възрастни с безсъние, подобрява благосъстоянието.

Характеристики на приложението

Не използвайте маточина за деца, бременни жени.

Приемът също не се препоръчва при нарушения на съня, които са придружени от повишена сънливост, хиперсомния.

4. Хмел

Това растение обикновено се споменава само като съставка за варене на бира. Въпреки това, от древни времена, то се използва активно в народната медицина. Младите шишарки от хмел са включени в почти всеки билков чай ​​за сънливост, препоръчван при безсъние.

Кои са 3 –те билки, които доказано се справят с вирусите?

Хмел при безсъние

Хипнотичният ефект на напитката върху нейните шишарки е доста мек, но нейният благоприятен ефект може да се засили чрез добавяне на валериан към нея.

Освен това възглавница, пълнена с шишарки и листа от растението, ще ви помогне да спите добре.

Хмелът също така подобрява функционирането на мозъчните клетки, премахва токсините, подобрява сърдечната дейност и помага в борбата с инфекциите.

Характеристики на приложение

Някои хора изпитват алергични реакции. Също така не се препоръчва лечение на безсъние с хмел за бременни и кърмещи жени, при условие че се приемат през устата.

Използването на възглавница с пълнеж от растителни компоненти няма ограничения.

5. Жълт кантарион

От жълтия кантарион може да се приготви отвара за сън или за лечение на неврози. Съвременните изследвания показват, че тревата има благоприятен ефект върху фазата на дълбокия сън, така че след прием на отвара човек се събужда отпочинал и бодър.

Сложният химичен състав на растението помага за поддържане на хормоналния баланс в човешкото тяло, настройва вътрешния му часовник.

5 най-често използвани билки в кухнята и ползата от тях

Жълт кантарион при безсъние

Запарката и отвара не трябва да се пият от бременни и кърмещи жени.

Също така за периода на лечение, трябва да ограничите излагането на слънце, да се откажете от солариума. Причината е, че жълтият кантарион има фотосенсибилизиращо действие, повишава чувствителността на кожата към ултравиолетовото лъчение.

6. Пасифлора

Друго растение за безсъние е пасифлората, чиито цветове имат не само седативни, но и антиконвулсивни, аналгетични свойства.

Веществата, съдържащи се в цветята, имат благоприятен ефект върху нервната система на човека, дават релаксация и лек хипнотичен ефект.

Пасифлора за безсъние

Това растение се препоръчва да се добавя към чая на хора, които редовно са изложени на стрес.

Характеристики на приложението

Пасифлората има противопоказания. Не се препоръчва употребата на тази билка от хора с ниско кръвно налягане и бременни жени.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес