Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 упражнения, които помагат на щитовидната жлеза

24 август 2023, 13:00 часа

Редовната физическа активност може да играе решаваща роля за поддържане на здравето на щитовидната жлеза и за справяне с проблемите, свързани с нея. Въпреки че упражненията сами по себе си не могат да заместят медицинското лечение, те могат да допълнят конвенционалните терапии и да насърчат цялостното благосъстояние. Ето пет упражнения, които могат да подпомогнат лечението на щитовидната жлеза:

Упражнения за сърдечносъдовата система

Заниманията със сърдечно-съдови упражнения, като бързо ходене, джогинг, колоездене или плуване, могат да подобрят кръвообращението, което е жизненоважно за пренасянето на хормоните на щитовидната жлеза в тялото. Тези упражнения помагат и за регулиране на теглото, което е важен фактор за здравето на щитовидната жлеза, тъй като дисбалансът на хормоните на щитовидната жлеза може да доведе до колебания в теглото.

Щитовидна жлеза - 5 промени в ноктите, които издават проблеми с нея

Йога

Някои йога пози са полезни за здравето на щитовидната жлеза, тъй като стимулират щитовидната жлеза, регулират производството на хормони и намаляват стреса. Пози като Сарвангасана (стойка на раменете) и Халасана (поза "плуг") могат да подобрят притока на кръв към щитовидната жлеза, а позите за релаксация като Шавасана (поза "труп") могат да облекчат стреса, който често е свързан с проблеми с щитовидната жлеза.

Силова тренировка

Включването на силови упражнения с леки до умерени тежести може да помогне за подобряване на мускулната маса и да стимулира метаболизма. Това е особено важно за хората с недостатъчно активна щитовидна жлеза (хипотиреоидизъм), които често изпитват забавен метаболизъм. Изграждането на мускули може да повиши базовата обмяна на веществата и да подпомогне контрола на теглото.

Пилатес

Пилатес се фокусира върху основната сила, гъвкавостта и осъзнаването на тялото. Контролираните и прецизни движения могат да подобрят стойката и да помогнат за поддържането на здравословен състав на тялото. Освен това акцентът върху дихателните техники по време на сесиите по пилатес може да допринесе за намаляване на стреса и цялостна релаксация.

Лекар: Това са най-опасните храни за щитовидната жлеза

Тай Чи

Тази древна китайска практика включва бавни и леки движения, както и дълбоко дишане. Тай Чи се свързва с намаляване на стреса, подобряване на равновесието и повишаване на общото благосъстояние. Управлението на стреса е от решаващо значение за здравето на щитовидната жлеза, тъй като хроничният стрес може да окаже отрицателно въздействие върху функцията на щитовидната жлеза.

Преди да започнете какъвто и да е режим на упражнения, особено ако имате заболяване на щитовидната жлеза, е важно да се консултирате със здравен специалист. Той може да предостави персонализирани насоки въз основа на вашето специфично състояние, общо здравословно състояние и ниво на физическа подготовка. Наблюдението на реакцията на тялото ви към упражненията също е важно. Прекаленото натоварване може да доведе до повишен стрес за организма и да влоши дисбаланса на щитовидната жлеза. Намирането на правилния баланс между интензивността и честотата на упражненията е от ключово значение.

Включването на комплексни физически упражнения може да бъде ценен компонент на лечението на щитовидната жлеза и на цялостното здраве. Тези упражнения, съчетани с балансирана диета, подходящи медицински грижи и управление на стреса, могат да допринесат за подобряване на функцията на щитовидната жлеза и по-добро качество на живот. Винаги помнете, че последователността и умереността са ключови фактори за извличане на ползи от упражненията за здравето на щитовидната жлеза.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес