Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини да спите повече

20 ноември 2022, 18:02 часа

Едно от най-важните неща за вашето здраве е добрият сън наред с правилното хранене и редовните тренировки.

Нуждите от сън варират при всеки човек, повечето възрастни се нуждаят от 7 до 9 часа сън на нощ.

Лишаването от сън може да изложи на риск вашето здраве и безопасност, поради което е от съществено значение да давате приоритет на това.

Причини, поради които трябва да спите повече

1. Сънят подобрява концентрацията и производителността

Сънят е важен за различни аспекти на мозъчната функция. Когнитивните способности, концентрацията, продуктивността и производителността са отрицателно повлияни от недоспиването.

Доказано е, че добрият сън подобрява уменията за решаване на проблеми и подобрява паметта както при деца, така и при възрастни.

Трябва ли да си лягате гладни?

2. Помага за поддържане на фигурата и при отслабване

Проучванията, свързани със сън с продължителност по-малко от 7 часа, сочат по-голям риск от наддаване на тегло и по-висок индекс на телесна маса.

Анализ от 2020 г. установява, че възрастните, които спят по-малко от 7 часа на нощ, имат огромен 41% повишен риск от развитие на затлъстяване. Хората, които са недоспали, имат по-голям апетит и са склонни да ядат повече калории. За да компенсирате липсата на енергия, лишаването от сън може да ви накара да жадувате за храни с по-високо съдържание на захар и мазнини.

Недоспиването ще отнеме и от мотивацията ви да отидете да потрениране във фитнеса. Приоритизирането на съня ще доведе до поддръжане на здравословно телесно тегло.

Как начина на спане се отразява на здравето ни?

3. Ползи за сърцето ви

Ниското качество и продължителност на съня може да увеличи риска от развитие на сърдечно заболяване. Проучванията сочат, че сънят по-малко от 7 часа на ден води до 13% повишен риск от смърт от сърдечни заболявания.

Краткият сън се отразява отрицателно и на проблем с високо кръвно налягане, особено при тези с обструктивна сънна апнея. Прекаленото спане – над 9 часа, също показва лошо влияние върху кръвното налягане.

4. Недоспиването влияе на емоциите и социалните взаимодействия

Некачественият сън намалява способността ви да регулирате емоциите и да общувате с околните. Умората не ни позволява да контролираме емоциите си и може да повлияе на способността да реагираме на хумора и да проявяваме съпричастност.

Даването на приоритет на съня може да бъде ключов начин да подобрите отношенията си с другите хора и да ви помогне да станете по-социални.

Вредно ли е прекаленото спане?

5. Недоспиването увеличава риска от депресия

Лошото качество на съня и кратката му продължителност са тясно свързани с психичното здраве.

Проучване сред 2672 участници е установило, че хората с тревожност и депресия са по-склонни да съобщават за по-лоши резултати от съня, отколкото тези без тревожност и депресия.

Ако имате проблеми със съня и забележите, че психичното ви здраве се е влошило, важно е да говорите с вашия медицински специалист.

Сашка Христова
Сашка Христова Отговорен редактор
Новините днес