Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 напълно изпълними начина да остареете добре и да живеете по-дълго

19 септември 2023, 15:27 часа

Остаряването е неизбежен и необратим процес. Но въпреки че нямате контрол върху възрастта си, със сигурност можете да се опитате да подмамите ума и тялото си да се чувстват по-млади и да действате съответно. В действителност тайните на дълголетието не са толкова тайни. Всички те са свързани с вземането на интелигентен избор на начин на живот и ученето да се наслаждавате на живота по пътя. Всичко от вашата диета и физическа активност до взаимоотношенията с други хора играе своята роля и влияе върху това колко бързо или бавно стареете. Продължете да четете това, за да научите как можете значително да подобрите шансовете си да живеете не само по-дълго, но и по-здравословно.

1. Движете се повече

Една от тайните на дълголетието при хората, освен наличието на защитни гени е редовната активност. Всъщност не е нужно да се превръщате в професионалист (което всъщност може да има някои неблагоприятни ефекти), за да сте здрави, просто всяка редовна физическа активност ще свърши работа. И не е нужно да е нещо строго или твърде интензивно. Дългите разходки, плуването, карането на колело са отличен избор, който без съмнение допринася за здравето и благополучието през целия живот.

Множество изследвания показват, че никога не е късно да направите сърцето си по-младо с помощта на упражнения. Само при условие, че се придържате към последователен тренировъчен график и равномерно разпределяте дейностите си през седмицата. Що се отнася до честотата на упражненията, най-добре е да ходите на тренировка поне четири пъти седмично.

Общуването с други ентусиасти също помага. Някои проучвания казват, че отборните спортове – като тенис, волейбол и други подобни добавят повече години към живота ви, отколкото дейности, предназначени „за един“, като плуване или бягане (освен ако не е групово бягане).

2. Опитайте диета за супер възрастни

Правенето на разумен избор на храна несъмнено допринася за по-дълголетие. Не чакайте, докато някакво здравословно състояние ви принуди да промените хранителните си навици, започнете да приемате и поддържате здравословни хранителни навици днес. Тези четири съвета за хранене са чудесен начин да започнете да мислите за здравето на тялото си:

Отслабнете малко (без да отивате твърде далеч) -  Наднорменото тегло и затлъстяването могат да допринесат за някои от здравословните проблеми. Например, те могат да увеличат риска от диабет и сърдечни заболявания, най-малкото. Въпреки това, не е необходимо да гладувате, за да се възползвате от загубата на тегло. Отслабването в разумни граници е ключът. Винаги поставяйте здравето на първо място, докато преследвате диетичните си цели.

Внимавайте за добавени захари - Не е толкова трудно, след като си създадете навик. Започнете с намаляване на содата, сосовете и сиропите, които съдържат много добавена захар. За да направите прехода без захар по-лесен, сменете захарта с естествено сладки храни, като фурми, мед, сушени кайсии, стафиди.

Учени разкриха как можем да удължим живота си

Пропуснете преработените храни и напитки - Разумно е да подминавате всяка храна, която идва в опаковка и не е самостоятелна съставка (например в сравнение с плодове и зеленчуци, ядки, постно месо или яйца например). А ето и храните, които попаднаха в списъка с „лошите“: всякакви нездравословни храни, чипс, чипс и други подобни.

Добавете още жизненоважни хранителни вещества - Направете диетата си по-цветна с помощта на плодове, горски плодове, зеленчуци, зърнени храни, леща и бобови растения. Това ви помага да консумирате повече витамини, минерали и държи апетита ви под контрол. Постоянното разнообразие на храната е от решаващо значение за доброто здраве.

3. Нахранете мозъка си

Противно на общоприетото схващане, здравето на мозъка ни не се влошава неизбежно, когато пораснем. За да поддържате мозъка си остър на всяка възраст, е важно да научавате нови неща, да се научите на фокус и концентрация, редовно да предизвиквате ума си с гатанки и накрая просто да накарате мозъка да мисли.

Ако сте пренебрегнали да тренирате редовно мозъка си през последните години, това не означава, че сте пропуснали лодката, дори ако сте на средна възраст. Все още можете да продължите и да научите нови умения.

Творческите дейности като писане, рисуване, свирене на музикални инструменти помагат за разширяване на сферата на възможностите на мозъка, стимулират неговата активност, карат го да мисли по различен начин.

Започването на нещо изцяло ново и различно по-късно в живота трябва да е като откъсване на лейкопласт. Не губете време в страх и нерешителност. От една страна, вие сте зрели и осведомени и това е доста добра преднина. Помислете за всички неща, които винаги сте искали да научите като свирене на китара или научаване на нов език, но някак си не сте стигнали до тях, сега е времето.

Редовното трениране на мозъка помага за подобряване на концентрацията, мозъчната функция, паметта и логическото мислене.

4. Мислете позитивно

Има хора, които са склонни винаги да се фокусират върху разочарованията си в живота: болести, груби хора, лошо обслужване, старост, списъкът може да продължи. Други винаги виждат добра подплата, независимо какво. Гордея се, че имам приятели, които безстрашно се справят с всякакви криви, които животът им поднесе, независимо от тяхната възраст или физическо състояние. И никога не съм ги чувал да казват неща като: Може ли да бъде по-лошо или Кога ще свърши всичко?

Естествено, има неща, които не могат да бъдат помогнати и случайното изразяване на тъга, страх и гняв е неизбежно.

Истинският трик е да не превърнете тези емоционални състояния в навик. Не можем да прогоним напълно стреса и скръбта, но можем да се опитаме да приемем спокойно всяка ситуация или преход като просто още една глава от нашия живот. Да се научите да останете спокойни и без оплаквания изисква време, изражение и смелост.

Отнасяйте се към живота като към чистата радост и направете нещо, което ви носи истинско удоволствие. Да бъдете доволни от живота си и удовлетворени от изборите, които правите, подобрява шансовете ви да имате дълъг и здравословен живот.

Още нещо: смейте се колкото искате, буквално. Защото добрият смях значително увеличава продължителността на живота ви. И като се замислите, да остарявате добре означава да живеете и да се наслаждавате на живота.

5. Бъдете социално животно

Не на последно място. Харесва ни или не, ние като хора до голяма степен сме зависими от доверието един на друг. Да, от време на време се уморяваме от други хора и се наслаждаваме на така необходимото време „за себе си“. Всичко е вярно, но в края на деня имаме нужда от добра компания от хора наоколо, за да се чувстваме по-пълноценни и по-щастливи в живота.

Искате дълъг живот? Тайната на дълголетието е в тези 8 навика, твърдят учени

Ние естествено искаме да принадлежим и да предаваме информация, търсим топлина и разбиране в другите.

Връзката с други хора дава цел на живота ни. Това се връща към нашите корени, когато стремежът да бъдем близо до себе си ни събра на първо място. Ние развиваме своите психологически и аналитични умения, като се учим един от друг и в резултат ставаме по-проницателни.

Това, разбира се, не означава, че трябва да се сприятелявате с хора, които не можете да понасяте, само за да запълните празнотата на самотата. Всъщност, ако го направите, това може да ви лиши от вашите ценни години здраве. Ето защо е важно да се обградите с хора, на които държите и които се грижат за вас в замяна. Ние избираме нашия социален кръг и го пренареждаме в течение на живота. Връзките, които остават, докато остаряваме, са най-силните. А наличието им е една от основните тайни за дълъг и щастлив живот.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес