Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина за подобряване на плодовитостта

10 декември 2022, 14:02 часа

Проучване разкрива, че жените търсят повече от всякога лечение за безплодие. Но знаехте ли, че има някои изненадващи начини да увеличите шансовете си за зачеване без лекарска намеса.

1. ПРИЕМАЙТЕ ПО-МАЛКО БОЛКОУСПОКОЯВАЩИ

Групата болкоуспокояващи, известни като НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства, като ибупрофен), могат да потиснат определени ензими. Това от своя страна може да попречи на фоликулите в яйчниците да се спукат и да освободят яйцеклетки, като спре или забави овулацията. „Добре е да ги приемате няколко дни преди и по време на менструация, но ги избягвайте в други периоди от месеца, ако се опитвате да заченете", съветват гинеколози.

Забременяване по време на цикъл

2. СЛЕДЕТЕ ТЕГЛОТО СИ

Много се говори за влиянието на теглото върху плодовитостта на жените, но теглото на мъжете също е фактор. Оказва се, че колкото повече мазнини имате, толкова повече естроген има в тялото ви, като това важи и за мъжете, а неправилният баланс на естрогена намалява броя на сперматозоидите.

3. ПОВЕЧЕ СЛЪНЧЕВА СВЕТЛИНА

Липсата или нередовната менструация в резултат на синдрома на поликистозните яйчници (PCOS) е често срещана причина за безплодие. Изследвания установяват, че даването на добавки с витамин D на жени с PCOS и нарушена овулация намалява риска от PCOS с 99%, а от нарушена овулация - с 93%. Междувременно специалисти в сферата на плодовитостта установяват, че 50 % от жените имат недостиг на витамин D. Както знаем слънчевата светлина повишава нивата на витамин D, както и консумирането на млечни продукти.

Съвети за бързо забременяване

4. СЛЕДЕТЕ КОНСУМАЦИЯТА СИ НА МЕСО

За да се стимулира растежът на животните, понякога им се дават изкуствени естрогени. Изследванията показват, че това понижава плодовитостта при жените и мъжете. Затова се опитайте да ограничите приема им или се придържайте към биологично месо.

5. ИЗКЛЮЧЕТЕ ОРАЛНАТА ЛЮБОВ

"Жените трябва да избягват да получават орален секс, когато се опитват да заченат, защото слюнката съдържа храносмилателни ензими, които могат да увредят спермата", споделят експерти.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес