Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 храни, които причиняват възпаление

23 септември 2024, 13:18 часа

Много храни могат да допринесат за възпаление и хронични заболявания, включително храни с високо съдържание на добавена захар, рафинирани въглехидрати, пържени храни, алкохол и меса, приготвени на високи температури.

4 основни причини за "възпаление", за които не се говори достатъчно

Възпалението може да бъде добро или лошо, в зависимост от ситуацията.

От една страна, това е естественият начин на тялото ви да се защити, когато сте наранени или болни.

Може да помогне на тялото ви да се защити от болести и да стимулира изцелението.

От друга страна, хроничното, продължително възпаление е свързано с повишен риск от заболявания като диабет, сърдечни заболявания и затлъстяване.

Интересното е, че храните, които ядете, могат значително да повлияят на възпалението в тялото ви.

Ето 5 храни, които могат да причинят възпаление.

1. Царевичен сироп с високо съдържание на захар и фруктоза

Трапезната захар (захароза) и царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза (HFCS) са двата основни вида добавена захар в западната диета.

Захарта е 50% глюкоза и 50% фруктоза, докато царевичният сироп с високо съдържание на фруктоза е около 45% глюкоза и 55% фруктоза.

Една от причините добавените захари да са вредни е, че те могат да увеличат възпалението, което може да доведе до заболяване.

В едно проучване мишки, хранени с диети с високо съдържание на захароза, развиват рак на гърдата, който се разпространява в белите им дробове, отчасти поради възпалителния отговор към захарта.

Захарта също може да бъде вредна, защото доставя излишни количества фруктоза.

Докато малките количества фруктоза в плодовете и зеленчуците са добре, консумацията на големи количества от добавени захари може да повлияе негативно на здравето.

Яденето на много фруктоза е свързано със затлъстяване, инсулинова резистентност, диабет, мастно чернодробно заболяване, рак и хронично бъбречно заболяване.

Освен това изследователите са отбелязали, че фруктозата причинява възпаление в ендотелните клетки, които покриват кръвоносните ви съдове, което е рисков фактор за сърдечни заболявания.

По същия начин е доказано, че високият прием на фруктоза увеличава няколко възпалителни маркера при мишки и хора.

Храните с високо съдържание на добавена захар включват бонбони, шоколад, безалкохолни напитки, торти, бисквити, понички, сладки сладкиши и някои зърнени храни.

Кои са първите симптоми при възпаление на бъбреците?

2. Пържени храни

Освен че са с високо съдържание на мазнини и калории, пържените храни като пържени картофи, пръчици моцарела, понички и яйчени рулца също могат да повишат нивата на възпаление в тялото.

Това е така, защото определени методи за готвене на висока температура, включително пържене, могат да увеличат производството на вредни съединения като крайни продукти на напреднало гликиране (AGEs), които могат да предизвикат възпаление и да допринесат за хронично заболяване.

Пърженето може също така да увеличи количеството трансмазнини в олиото за готвене, което също може да насърчи възпалението.

Някои изследвания показват, че пържените храни могат да повлияят на състава на микробиома на червата, което може да увеличи нивата на възпаление.

3. Рафинирани въглехидрати

Въпреки че въглехидратите са получили лоша слава, много храни с високо съдържание на въглехидрати са много питателни и могат да се впишат в добре закръглена диета.

Въпреки това, яденето на прекомерни количества рафинирани въглехидрати може да предизвика възпаление.

От рафинираните въглехидрати са премахнати по-голямата част от фибрите. Фибрите насърчават пълнотата, подобряват контрола на кръвната захар и подхранват полезните бактерии в червата ви.

Рафинираните въглехидрати имат по-висок гликемичен индекс (GI) от непреработените. Храните с висок ГИ повишават кръвната захар по-бързо от храните с нисък ГИ.

Рафинираните въглехидрати се намират в бонбони, хляб, тестени изделия, сладкиши, някои зърнени храни, бисквити, сладкиши, сладки безалкохолни напитки и всички преработени храни, които съдържат добавена захар или брашно.

4. Прекомерен алкохол

Умерената консумация на алкохол може да осигури някои ползи за здравето.

По-високите количества обаче могат да доведат до сериозни проблеми.

Хората, които пият много, могат да развият проблеми с бактериалните токсини, които излизат от дебелото черво и в тялото. Това състояние – често наричано „спукани черва“ – може да предизвика широко разпространено възпаление, което води до увреждане на органи.

За да се избегнат здравословни проблеми, свързани с алкохола, приемът трябва да се ограничи до две стандартни напитки на ден за мъже и една за жени.

5. Меса, приготвени на висока температура

Консумирането на месо, приготвено при високи температури – включително преработено месо като бекон, колбаси, шунка и пушено месо – се свързва с повишен риск от сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.

Други методи за готвене на висока температура включват печене на скара, барбекю, печене, пържене, препичане и запичане.

Готвенето на месо при високи температури води до образуването на възпалителни съединения, известни като AGEs.

В допълнение към насърчаването на възпалението, AGEs също се смята, че допринасят за хронични заболявания като сърдечни заболявания, рак, метаболитен синдром и диабет тип 2.

Интересното е, че мариноването на месо в киселинни разтвори, като лимонов сок или оцет, преди печене на грил или печене може да намали количеството AGEs наполовина.

Възпалението може да възникне в отговор на много причини, някои от които са трудни за предотвратяване, включително замърсяване, нараняване или заболяване.

Вие обаче имате много повече контрол върху фактори като вашата диета.

За да останете възможно най-здрави, поддържайте възпалението надолу, като минимизирате консумацията на храни, които го предизвикват, и ядете противовъзпалителни храни.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес