Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 експертни стъпки да се отървете от торбичките под очите

28 август 2023, 16:44 часа

Торбичките под очите могат да бъдат причинени от липса на сън и генетични предразположения, стрес и алергии, умора и стареене. Във всеки случай искаме да се отървем от тях. Ето как да го направим.

1. Спазвайте режима, биоритмите, циркадните ритми

Не яжте и не пийте три часа преди лягане. Останете хидратирани. Яжте по-малко сол и пийте поне 8 чаши вода на ден. Спете достатъчно всяка нощ. Избягвайте стреса и умората. Яжте здравословна и балансирана храна: приоритет на зеленчуците и плодовете, минимизиране на консумацията на пушени меса, пържени и пикантни.

Как да се отървем от торбичките под очите?

2. Изберете правилната козметика за домашна грижа

Например околоочния крем трябва да отговаря на предназначението си – да показва, че е безопасен за тази област и е преминал офталмологичен контрол. Компонентите трябва да включват: кофеин, витамин С (антиоксидант, подмладяване), арника (за отоци и за стягане), хиалуронова киселина (овлажняване). Освен това за допълнителна грижа можете да използвате и специални маски за зоната около очите, серуми, ролки, съдържащи алое вера, краставица, зелен чай.

При наличие на оток сутрин използвайте лепенки. Особено добри са хидрогелните пластири, които трябва да бъдат предварително охладени в хладилника. Не дръжте пластирите по-дълго от предписаното време (обикновено 15-30 минути) под очите си, за да не получите обратния ефект - дехидратация на кожата.

Най-важното, за да намалите подуването сутрин, е да нанесете хидратиращ крем за лице и периорбитален крем върху лицето си поне 1-2 часа преди лягане. Овлажнителите в тези продукти привличат водата.

3. Апаратни техники с лимфодренажен ефект

Лимфодренажният масаж цели подобряване на лимфния поток, което спомага за намаляване на отока. Можете да прибягвате до криомасаж - тази процедура използва студ за подобряване на кръвообращението. Друга процедура, която стимулира локалното кръвообращение, е миостимулацията.

Премахване на торбичките под очите - може и в домашни условия

4. Подобряване на качеството на кожата и укрепване на мускулите.

За тези цели се използва микротокова терапия, която стимулира мускулите и подобрява кръвообращението в зоната около очите, подобрява тонуса на кожата в тази област. Радиовълновият лифтинг също се е доказал добре.

5. Запълване на назолакрималния канал с пълнител

Използването на пълнител на базата на хиалуронова киселина позволява не само да се намали дълбочината на назолакрималния сулкус, но и да се подобри външният вид на кожата. В допълнение, хиалуроновата киселина помага за хидратиране на кожата и подобряване на нейната еластичност.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес