Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 навика при къпане, които могат да доведат до загуба на коса и какво да правите вместо това

30 август 2023, 10:29 часа

Това, което използвате под душа, температурата на водата и последващите грижи може да допринесат за загубата и изтъняването на косата.

Може да забележите изобилие от коса под душа, на възглавницата или на четката си за коса, което ви кара да се чудите дали не губите повече от обикновено. Средният човек губи от 50 до 100 косъма на ден.

Хормоните, стресът и възрастта допринасят най-много за косопада. Косопадът обаче се различава от опадането: възниква, когато нещо спре напълно растежа на косата.

Сезонен косопад: Кога е време да посетите лекар?

Честите причини за загуба на коса включват наследствен косопад, дефицит на имунитет, някои лекарства и лечения, определени прически и агресивни продукти за коса. Навиците за вземане на душ са по-важни от всякога за здравето на вашата коса и скалп, особено ако забелязвате повече косопад или изтъняване.

Вашата коса е в най-слабо състояние, когато е мокра и е най-уязвима към увреждане, така че наличието на добри навици под душа гарантира здравето и целостта на косата и скалпа ви.

Експерти споделят за навиците за къпане, които може да увредят здравето на скалпа и косата ви, и какво да направите вместо това, за да се преборите с косопада и изтъняването на косата.

Топла вода

Температурата на водата може да наруши косата ви. Точно като топлината от сешоар или ютия, горещата вода може да има вредно въздействие върху косата ви.

Топлината и водата разширяват кутикулния слой в косъма, когато косата е мокра. Това може леко да повдигне кутикула временно.

Косата ви се разширява при контакт с гореща вода, което може да я направи по-податлива на накъсване и къдрене.

Горещата вода също може да увреди скалпа ви, причинявайки изсушаването му и може да засегне космените фоликул.

Вашият скалп, подобно на кожата и червата, има деликатен баланс между бактерии и гъбички. Когато нещата излязат от баланс, нездравословните бактерии и гъбички могат да растат с високи темпове и това може да доведе до възпаление, пърхот, себореен дерматит и прекомерно сух или прекалено мазен скалп.

Душът с топла или студена вода може да предотврати цепенето на кутикулата на косъма и увреждането на скалпа.

По-хладната вода помага за запечатването на кутикула обратно и увеличава блясъка. Не е нужно да се миете със супер студена вода, просто не гореща.

Миене с шампоан твърде често

Шампоанът се състои от детергенти, сгъстители, консерванти и добавки, които почистват скалпа и косата. Тази пенлива пяна от вашия шампоан е резултат от сулфати или детергенти, които премахват или почистват мазнините по косата и скалпа ви. Повечето шампоани съдържат сулфати. Въпреки това, те могат да раздразнят или повредят космените фоликули, когато се използват твърде често.

Честотата на миене на косата ви трябва да се основава на вашия тип и дължина на косата и има вероятност да лишите косата си от естествения себум, който произвежда. Особено с напредване на възрастта скалпът ви произвежда по-малко мазнина, така че може да не се налага да миете с шампоан толкова често.

Лекар: Това са ефективни средства за борба с косопада

Когато не губите коса и имате здрав скалп, измиването с шампоан два пъти седмично със сигурност е достатъчно, за да поддържате косата си чиста и здрава. По-честото измиване с шампоан всъщност може да причини проблеми, включително сух, мазен скалп, или да предизвика възпаление, което може да доведе до леко изтъняване.

Измиване с шампоан на краищата на косата

Заедно с твърде честото миене с шампоан, може да нанасяте шампоан върху грешните части на косата си. Косата ви естествено произвежда мазнини и себум върху скалпа, където трябва да остане вашият шампоан. Използването на продукти за грижа за косата като шампоан неправилно може да причини промени в структурата на косата и увреждане на косъма.

Измиването с шампоан не се препоръчва за краищата на косата, защото когато изплакнете шампоана от скалпа, той ще изплакне косъма и ще го почисти достатъчно. Въпреки това, ако използвате много продукти за коса като гелове, лак за коса и т.н., тогава измиването на цялата коса с шампоан е добре, за да премахнете тези тежки продукти от косъма.

При нанасянето на балсам важи обратното правило. Трябва да го нанасяте само в краищата на косата си. Балсамите добавят вещество, подобно на себум, към косата. За разлика от шампоана, балсамът няма да премахне себума, мръсотията или остатъците от косата ви, така че не е ефективен за почистване на скалпа.

В обобщение, фокусирайте шампоана върху горната част на главата и скалпа и след това нанесете балсам върху краищата на косата. Това е най-ефективният начин за премахване на себума, докато покривате краищата на косата, които са склонни да изсъхват.

Използване на памучна кърпа

Повечето от нас са склонни да сушат косата си с помощта на памучна кърпа, като търкат космите една в друга, за да абсорбират влагата. Това обаче може да има отрицателен ефект, особено след като косата ви е най-слаба, когато е мокра.

Освен това текстурата на кърпата може непрекъснато да издърпва косата с течение на времето, особено ако косата ви има фина или пореста текстура.

Памучните кърпи за тяло имат много големи памучни влакна, които издърпват и натоварват кутикулните слоеве и фоликулите на косъма. Това може да причини триене, водещо до повреда, счупване и дори изтъняване.

Кърпите от микрофибър или дори тениските могат да бъдат полезни за предотвратяване на косопад или изтъняване, като не изсушават косата напълно, а вместо това я оставят леко да изсъхне на въздух. Ако използвате кърпа, важно е да я миете непрекъснато, за да предпазите скалпа от гъбични и паразитни инфекции.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес