Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 начина да повишите самочувствието си и да станете по-самоуверени

21 март 2022, 22:20 часа

Психолозите са на мнения, че само уверен човек може да достигне определени висоти в живота. Високото самочувствие дава на човек увереност в себе си и своите таланти. Какво може да формира самочувствието на човек и дали е възможно да го повишите сами?

1. Придържайте се към мнението си

Не прекалявайте със съобразяването и оценката на други хора, дори и много близки. Не е задължително те да проявяват обективност, да проучат внимателно същността на проблема и т.н. Често близките хора са склонни да омаловажават проблемите на децата си, по-младите членове на семейството.

Трябва ли постоянно да искате мнение за външния си вид, новите дрехи, дали постъпката ви е правилна? Преди всичко трябва да попитате себе си, вашето мнение трябва да е решаващо.

Това обаче със сигурност не означава, че мнението на професионалисти или опитни хора може да бъде пренебрегнато. Грешки могат да се случат на всеки, но не стигайте до крайности. Ако има възможност да получите добър съвет, тогава трябва да се възползвате.

Как да си възвърнеш загубеното самочувствие?

2. Свикнете с похвалите

Рядко се случва човек да може спокойно да отговаря на похвали и комплименти. Най-често хората са смутени, объркани, опитват се да отрекат своите положителни качества и предимства.

Но за похвали и комплименти, човек трябва искрено да благодари и да не се опитва да убеди събеседника си, че греши.

Признаването на положителните качества от някой друг повишава нивото на самооценка и самочувствието. Ако човек е бил искрен, тогава си струва да позволите на тази енергия да допълни силата ви. Това може да вдъхновява, мотивира и повишава настроението.

3. Не променяйте решенията си

Струва си да се научите да бъдете твърди във взетите решения. Ако нещо вече е решено, например важна покупка, пътуване или нова работа, тогава трябва да се придържате към него.

Постепенно ще се появи самочувствие и усещане за правилно взети решения. И ако нещо не върви по план, тогава ще трябва да търсите отговорност от себе си. Така се формира вътрешното ядро, отговорност, силата на духа. А тези качества са присъщи на човек с високо самочувствие.

5 неща, които издават жените с ниско самочувствие

Не е нужно да поемате твърде много рискове. Неоправданото самочувствие не носи благополучие, а само разочарование. Самочувствието отново ще падне и ще направи невъзможно да продължите успешно напред.

Трябва да се учите от собствените си грешки.

4. Отървете се от самокритиката

Някои хора са толкова самокритични, че напълно обезценяват външния си вид, таланта, професионализма, силата. Необходимо ли е да се измъчвате със съмнения и нерешителност? Другите може да не забележат недостатъците, за които се наказвате.

В света няма перфектни хора, всеки има своите недостатъци. Трябва да се примирите с това и да работите върху себе си по отношение на усъвършенстването.

Повишаването на самочувствието е в ръцете на всеки човек. Просто трябва да си напомняте всеки ден, че сте красиви, можете да се справите с всичко. Оценявайте вашите мисли, чувства и стремежи. Не позволявайте на никого да пренебрегва тези важни неща.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес