Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 скрити признака, че черният ви дроб не работи правилно

30 април 2024, 22:50 часа

Много хора не знаят, че имат проблем с черния дроб, защото не чувстват болка. Доктор Майкъл Л. Волк от университета Лома Линда откри три скрити симптома, на които трябва да обърнете внимание.

Вижте още: 7 неподозирани признака, които показват диабет

Белите кръвни клетки са първият скрит знак, че черният дроб не функционира правилно. Жълтеницата се причинява от прекомерно количество билирубин - жълто съединение, което се образува от разграждането на хем молекули в човешкото тяло. Той се натрупва в кръвта, когато има увреждане на черния дроб, запушване на жлъчните пътища или повишено разрушаване на червени кръвни клетки.

Хората споменават ангиома на паяк като втори признак, който се появява най-вече на гърдите. Става дума за подути кръвоносни съдове, които образуват петна с „разширения“, приличащи на паяжина.

Ако лекарят установи, че пациентът има повишени ензими, това е сигурен знак, че има проблеми с черния дроб. По-нататъшното лечение ще се основава на анализ на чернодробните ензими на пациента.

Цирозата е състояние, при което черният дроб на пациента е напълно увреден и няма надежда за възстановяване. Има няколко вида чернодробно заболяване и сред тях са: алкохолно чернодробно заболяване, неалкохолно мастно чернодробно заболяване, хроничен вирусен хепатит B или C и автоимунно чернодробно заболяване.

Вижте още: Списък на храните, които съсипват мозъка

„Има пет основни рискови фактора за цироза: затлъстяване, диабет, злоупотреба с наркотици или алкохол, раждане в поколението на бейби бума (от 1945 до 1955 г.) и кръвопреливане преди 1992 г.“, казва д-р Волк.

 

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес