Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 съвета как да удължим живота на килима

12 октомври 2021, 13:55 часа

Килимите са онази част от нашия дом, експоатирани ежедневно. Прах, мръсотия, разлято кафе или чай, последици от детската игра и някои действия на домашните ни любимци доста могат да скъсят живота им. Ето 10-те най-добри съвети за това как да се грижите за килимите и да направите „живота“ им дълъг и красив.

1. Предпазвайте от мръсотия и прах

Почиствайте килимите у дома с прахосмукачка един път в седмицата, ако можете и по-често, защото в противен случай упоритите замърсявания ще сапо-трудни за премахване. Също така не пропускайте да претривате рафтовете от прах често и да обирате паяжината от ъглите - в края на краищата иначе тези неща ще паднат върху килима рано или късно.

2. Постелка за коридора

Второто правило изглежда също е очевидно. То насърчава използването на входни постелки, които поемат влагата, пясъка и мръсотията още от вратата. По този начин тази мръсотия няма да стигне до клима в стаята. Препоръчваме ви да ползвате иновативни антибактериални материали с подобрени абсорбционни свойства.

3. Постелки за домашни любимци

В крайна сметка главната опасност за килимите са хората и животните, обитаващи дома. На местата, където животните ви обичат да си почиват, поставете парчета плат специално за тях. Така ще пада по-малко козина от тях по килима.

4. Носете чехли!

Недейте да ходите боси по килима, защото той абсорбира потта, всички мазнини и кремове съвсем лесно, както и мръсотията. Ползвайте домашни чехли.

5. Почиствайте петната правилно

При почистването на килими първо обърнете внимание на техния състав. Много са деликатни вълнените килими - те не понасят агресивни химикали, температурни крайности, прекомерна влага имеханичен "ужас". Килимите със синтетична структура ще издържатповече на всякакво третиране, а тези без пухкаваи мека повърхност са почти неразрушими.

6. Грижете се за тях и ги проветрявайте

Факт е, че килимите имат сходства с домашните любимци. Обръщайте им внимание и да се грижите за тях, за да са красиви и да ви създаватуют. Специалистите съветват да оставяте килима да се проветри на чист въздух през няколко месеца.

7. Внимавайте с мебелите

Не поставяйте мебели с тънки или остри крака върху килима. Използвайте силиконови илипластмасови капачки за крака.

8. Обръщайте килима

Сменяйте позицията на килима на180 градуса на всеки шестмесеца, за да сте сигурни, че той се износва и избледнява равномерно.

9. Съхранявайте внимателно

Когато съхранявате килими, те първо се почистват старателно, третират се с репеленти за насекоми, след което се сгъват исе поставят в плат или хартиен чувал. Не ползвайте полиетилен - това би "задушило" килима. Не съхранявайте килимите в студени и/или влажни помещения, на остъклен балкон например. Скоро ще се окажат покрити смухъл и плесен.

10. Като последен съвет - възприемайте килима като член от семейството си. Все пак вие сте ежедневно заедно!

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес