Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 ползи за здравето от пиенето на зелен чай с лимон

10 март 2024, 15:58 часа

Зеленият чай с лимонов сок е успокояваща напитка, на която можете да се насладите по всяко време на деня.

Той е пълен с вкус, вкусен и лесен за приготвяне.

Освен това е много питателна и изследванията са установили, че е свързана с дълъг списък от потенциални ползи за здравето.

Ето 10 от най-добрите ползи за здравето от зеления чай с лимон.

1. Богат на антиоксиданти

Зеленият чай и лимоните са с високо съдържание на антиоксиданти, съединения, които помагат за предпазване от възпаление и увреждане на клетките поради окисление.

Лимоните са добър източник на антиоксидантите аскорбинова киселина, хесперидин, нарингин и ферулинова киселина.

Изследванията показват, че антиоксидантите играят ключова роля за здравето и болестите и могат да предпазват от хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет, рак и затлъстяване.

2. Насърчава загубата на тегло

Зеленият чай с лимон може да бъде чудесно допълнение към здравословна диета за отслабване.

Всъщност множество проучвания показват, че зеленият чай може да поддържа загуба на тегло и да стимулира изгарянето на мазнини.

Според един преглед на 15 проучвания, пиенето на зелен чай с по-високи количества EGCG в продължение на поне 12 седмици е свързано с намаляване на телесното тегло и телесните мазнини.

Въпреки че учените трябва да направят повече изследвания при хора, някои проучвания показват, че лимоните също могат да насърчат загуба на тегло.

Едно изследване върху животни установи, че когато мишките са третирани с цитрусови флавоноиди, размерът на техните мастни клетки намалява. Цитрусовите флавоноиди също повишават метаболизма при мишки, хранени с богата на мазнини диета.

Отслабва ли се от зеления чай или е просто мит

3. Предпазва от диабет

Интересното е, че някои изследвания показват, че зеленият чай може да помогне за подобряване на контрола на кръвната захар и предпазва от диабет тип 2.

Според един преглед пиенето на чай е свързано с по-нисък риск от диабет тип 2 и усложнения, свързани с диабета.

Редовното пиене на чай също може да намали възпалението и да подобри способността на тялото да използва ефективно инсулина. Инсулинът е хормонът, който пренася захарта от кръвния поток в клетките.

4. Може да подобри здравето на сърцето

Изследванията показват, че както зеленият чай, така и лимоните са свързани с няколко ползи за здравето на сърцето.

Всъщност един преглед съобщава, че цитрусовите флавоноиди, включително тези, които се намират в лимоните, могат да потиснат възпалението, да подобрят функцията на кръвоносните съдове и да поддържат здравословни нива на холестерола.

Друго проучване установи, че хората, които консумират лимони всеки ден, са понижили нивата на кръвното налягане, особено когато ходят редовно.

По същия начин, анализ на девет проучвания показва, че хората, които редовно консумират зелен чай, имат по-нисък риск от сърдечни заболявания, инфаркт и инсулт, отколкото тези, които не пият зелен чай.

5. Поддържа здравето на мозъка

Въпреки че са необходими допълнителни изследвания при хора, някои проучвания показват, че зеленият чай и лимонът могат да предложат няколко потенциални ползи за здравето на мозъка.

Например, един преглед на осем проучвания установи, че пиенето на зелен чай е свързано в някои проучвания с намален риск от деменция и когнитивно увреждане.

Някои проучвания в епруветка и животни също установиха, че някои съединения в цитрусовите плодове могат да намалят възпалението, да защитят мозъчната функция и да предотвратят натрупването на плака в мозъка, което може да допринесе за болестта на Алцхаймер.

6. Може да повиши имунитета

Лимоните са отличен източник на витамин С, водоразтворим микроелемент с мощни антиоксидантни свойства.

Витамин С играе централна роля в имунната система, като намалява възпалението и засилва функцията на имунните клетки.

Увеличаването на приема на витамин С може също да помогне за лечението и предотвратяването на много видове респираторни и системни инфекции.

7. Повишава енергийните нива

Зеленият чай е естествен източник на кофеин, който е стимулант на централната нервна система, който хората често използват, за да увеличат енергийните си нива.

Проучванията показват, че в допълнение към борбата с умората, кофеинът може да повиши бдителността и да подобри когнитивното и физическото функциониране.

Тъй като зеленият чай с лимон съдържа по-малко кофеин от кафето или енергийните напитки, той може да бъде добър вариант за тези, които са чувствителни към ефектите на високи дози кофеин.

8. Може да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците

Камъните в бъбреците са твърди минерални отлагания, които могат да се образуват в бъбреците и да причинят симптоми като болка, гадене и често уриниране.

Пиенето на зелен чай с лимон е чудесен начин да предотвратите образуването на камъни в бъбреците.

Всъщност едно голямо проучване установи, че пиенето на зелен чай е свързано с по-нисък риск от развитие на камъни в бъбреците, особено сред мъжете.

Лимонената киселина, открита в лимоните, може също да помогне за предотвратяване на камъни в бъбреците чрез увеличаване на обема на урината и свързване с калциев оксалат. Това предотвратява натрупването на кристали, което води до образуване на камъни в бъбреците.

9. Може да помогне за предпазване от рак

И зеленият чай, и лимоните могат да притежават мощни свойства за борба с рака.

Няколко проучвания в епруветка показват, че някои съединения, извлечени от лимони, могат да помогнат за предотвратяване на растежа и разпространението на ракови клетки.

Някои проучвания са установили също, че яденето на повече цитрусови плодове може да бъде свързано с по-нисък риск от няколко вида рак, включително рак на белия дроб, стомаха, хранопровода и гърдата.

Изследванията също така свързват зеления чай с намален риск от рак. По-специално, проучванията показват, че зеленият чай може да помогне за предпазване от ракови клетки на пикочния мехур, гърдата, колоректален рак и рак на простатата.

Природен еликсир: 5 причини да пиете често зелен чай

10. Поддържа ви хидратирани

Пиенето на зелен чай с лимон може да бъде чудесен начин да останете хидратирани.

Хидратацията е от съществено значение за почти всеки аспект на здравето. По-специално, той е от съществено значение за здравето на кожата, управлението на теглото, мозъчната функция, здравето на храносмилането и бъбречната функция.

Пиенето на достатъчно течности всеки ден може дори да помогне за предотвратяване на редица състояния, включително камъни в бъбреците, главоболие и запек.

Зеленият чай с лимон може да има няколко ползи за здравето.

По-специално, може да насърчи загубата на тегло, да ви помогне да останете хидратирани, да повишите енергийните си нива и да поддържате здравето на вашия мозък, сърце и имунна система.

Най-хубавото е, че също е вкусно и лесно за приготвяне у дома, като използвате само няколко прости съставки.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес