Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 храни, които бързо повишават хемоглобина

08 април 2024, 11:00 часа

Недостигът на желязо в организма е изпълнен с намаляване на производителността, влошаване на благосъстоянието и проблеми със зачеването на дете.

Защо е важно да се следи нивото на хемоглобина в кръвта?

Ако често се чувствате замаяни, косата ви пада, кожата ви е станала много бледа и настроението ви е на нула, може би е добре да проверите нивото на хемоглобина в кръвта си. Именно тази причина най-често води до загуба на интерес към живота и здравето на човек.

Експерти обясняват: хемоглобинът е протеин, съдържащ желязо, който е отговорен главно за доставката на кислород до органите и тъканите на тялото. В допълнение, той прави кръвта по-вискозна, предотвратява изчезването на водата от тъканите и намалява онкотичното налягане, което е отговорно за задържането на течност във вътрешната среда.

Лекар: Това е нормалният хемоглобин за мъжете и жените според възрастта им

Според СЗО нормалните стойности на хемоглобина трябва да бъдат:

·       за мъже – 130-150 g/l;

·       за жени – 120-140 g/l;

·       при деца - около 120 g/l.

Всичко повече или по-малко изисква проучване на причините и обмислена корекция. По правило, отклоненията от нормата възникват заради хронични тежки заболявания, неправилно хранене, строги диети, стомашно-чревни заболявания, операции и раждане.

Но излишъкът на хемоглобин е доста рядък. Много по-често лекарите трябва да се сблъскват с проблема с дефицита на хемоглобин – желязодефицитната анемия, подчертават терапевти.

Нисък хемоглобин - това са храните, с които ще забравите за проблема

Какви храни помагат за повишаване на нивата на хемоглобина?

В ситуации, когато анемията е тежка, на пациентите се предписват специални лекарства. Но ако няма нищо критично, тогава можете да коригирате ситуацията, като коригирате диетата си. Към него трябва да добавите храни, богати на желязо. Ето десет от най-добрите от тях:

·       червено месо (говеждо, телешко).

·       карантии (главно говежди черен дроб, сърце).

·       морска риба (скумрия, херинга).

·       млечни продукти (извара, твърдо сирене).

·       елда

·       бобови растения (боб, нахут, леща).

·       цвекло

·       спанак

·       нар

·       ябълки.

Между другото, за да се усвои по-добре желязото, лекарят препоръчва едновременно да се пият витамини, обогатени с витамин С.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес