Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

1 лъжица бакпулвер и цветята във вазата ще са свежи седмици наред

08 юни 2021, 15:10 часа

По света има милиони градинари. Някои от тях са любители, докато други се занимават професионално с отглеждането на растения. Едно обаче ги обединява и това е любовта им към цветята.

Истината е, че почти не съществува човек, който не обича багрите и уханието на растенията. Те ни успокояват, пренасят ни в други светове и ни карат да се усмихваме.

Ако все пак обаче не намирате време, в което да се грижите за цветята в дома си, но пък не искате да се лишавате от присъствието им, то разчитайте на поне няколко вази, красящи помещенията.

Вероятно в този момент се замисляте, че откъснатите вече цветя са свежи едва за няколко дни. Да, но не съвсем. Знаете ли, че има една съставка, която е способна да удължи живота на всяко откъснато цвете и да позволи декорацията във вазата да бъде свежа седмици наред.

Бакпулвер – еликсир за цветята

Да, всички са чували за бакпулвера. Това са онези малки пакетчета, които обикновено сме свикнали да държим в кутията с подправки. Обикновено опираме до тях единствено в моментите, в които възнамеряваме да приготвим някой и друг вкусен сладкиш, с който да почерпим цялото семейство.

Запазете цветята свежи за дълго с този лесен трик

Знаете ли обаче, че бакпулверът има и друго предназначение и то е пряко обвързано с растенията? Благодарение на тази съставка всяко едно цвете ще изглежда като преродено. Ще се излекува от паразити и гъбички и ще се върне към живота.

Да, това е самата истина. Знаем, че звучи изумително, но е факт. Бакпулверът, освен за живи цветя, се използва и като средство за удължаване живота на вече откъснатите растения, които сме свикнали да натопяваме във ваза с вода.

Как да го използваме?

Ако целите да запазите свежестта на цветята, предлагаме ви да поръсите водата, в която са потопени, с щипка от подправката.

Цветя у дома – разберете тайната за добра грижа

Помнете, че хризантемата и бегонията са върли привърженици на смес от вода с бакпулвер. Моментално ще възвърнат свежестта си от еликсира и седмици наред ще красят помещението.

Бихте могли към водата с бакпулвер да добавите и няколко дафинови листа. Ще се получи разтвор, за който цветята жадуват. Сигурни сме, че ако растенията можеха да говорят, щяха многократно да ви благодарят!

Мария Стратиева
Мария Стратиева Отговорен редактор
Новините днес