Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

TikTok заплашен от 29,3 млн. долара глоба във Великобритания

26 септември 2022, 18:40 часа • 1200 прочитания

Британските власти повдигнаха предварителни обвинения срещу социалната мрежа TikTok за нарушаване на кодекса за поведение при онлайн услуги за деца и поискаха глоба в размер на 27 млн. паунда (29,3 млн. долара). Това съобщи "Индипендънт", цитиран от БГНЕС.

Комисарят по информацията Джон Едуардс упрекна компанията, че е позволила на деца под 13-годишна възраст да имат достъп до уебсайта ѝ без надлежен родителски контрол или съгласие и че е обработвала "специфични данни за потребителите", като етническа принадлежност, раса, сексуална ориентация и политически възгледи, "без да има законово основание".

Както отбелязва Едуардс, децата трябва да имат възможност "да учат и да изследват цифровия свят, но техните данни трябва да бъдат защитени и правата им трябва да бъдат зачитани, а доставчиците на цифрови услуги трябва да гарантират това. Според него TikTok "не отговаря на тези изисквания".

TikTok обяви намерението си да оспори твърденията на британските власти. Според говорител на социалната мрежа "това решение на Службата на комисаря по информацията, както самият той каза, не е окончателно", компанията не е съгласна с него и ще отговори "своевременно".

През 2020 г. в Обединеното кралство влезе в сила кодекс за поведение на онлайн услугите спрямо деца. От септември 2021 г. правилата стават задължителни за администрациите на уебсайтове, социалните мрежи, както и за компаниите за потребителски интерфейс и самите услуги. Основната цел на документа е да се защитят децата, които използват цифрови услуги, и да им се осигури "благоприятна среда за учене и развитие".

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес