Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Вечният Плевен - красива природа, много история и културни събития

18 юни 2019, 09:50 часа

Летните жеги в Плевен не са от най-приятните. През юлските горещници живакът в термометрите подскача чак до 42 градуса по скалата на Андерс Целзий. Вероятно това е една от причините, заради които предшествениците на днешните жители на града са създали доста паркове и градини. Разхлаждащо действие имат и многото фонтани и уникалната водна каскада в центъра на Плевен.

Най-голям и най-посещаван е природният парк „Кайлъка”. Създаден е преди повече от 50 години – по идея и с активното участие на ген. Иван Винаров. Минава през каньона на река Тученишка и е дълъг 10 километра. Площта му е близо 10 000 дка. Паркът е обявен за защитена местност. В него има над 1 000 растителни вида, целенасочено насаждани още от създаването му. Оцелели са и доста защитени животински видове.

В южния край на Кайлъка има два язовира – голям и малък. До големия някога имаше гребна база, в която тренираха ученици от плевенското спортно училище. Постепенно обаче този спорт замря и от базата останаха само няколко лодки. Те могат да се наемат срещу определена сума за 40-минутна разходка из язовира. На мястото има и заведение, което предлага рибни вкуснотии и скара. А гледката е омайваща...

Малкият язовир носи името Тотлебенов вал. На това място по време на обсадата на Плевен в Руско-турската освободителна война руският военен инженер ген. Едуард Тотлебен преградил реката. Когато в образувания вир се събрало голямо количество вода, Тотлебен взривил вала. Голямата вълна тръгнала към града. унищожила по пътя си водениците и отнесла складираните хранителни запаси на армията на Осман паша.

Плевенчани най-често посещават първата половина от парка – от Моста до парк-хотел Кайлъка. Там са и повечето места за забавления на малки и големи. Най-атрактивно, особено за малчуганите, е изкуственото езеро в кулата. От скоро из него вече може да се карат и малки моторници – срещу съответното заплащане, разбира се. За разходка по алеите на парка се предлагат и велосипедни превозни средства с две и с четири седалки. Атракциите се допълват и със зоопарк, тенис кортове, баскетболна площадка и др.

В този район е и Летния театър – на сцената му се изявяват и Плевенската филхармония, и гостуващи театрални спектакли, и музиканти от различни стилове.

Пак в този район са и останките от античната крепост „Сторгозия”. Тази част от Кайлъка е най-„населена” с ресторанти и друг вид заведения.

Ако си падате по рибни специалитети, отбийте се до малкия язовир в Мъртвата долина. Водоемът е отдаден под аренда, а ресторантът край него предлага и ястия от риба „собствено производство”, и морски дарове, и други видове рибни деликотеси. Тази година риболовът в язовира е свободен – без заплащане. Единственото условие е да разпънете такъмите си извън района на ресторанта. Заведението има и бунгало за гости с всички удобства.

Ако предпочитате да почивате по-далече от цивилизацията, сред почти девствена природа, красивият каньон на река Чернелка вероятно ще ви допадне. През него минава екопътека, дълга 6 километра. Изходният пункт е село Горталово – на 12 км от Плевен. Реката се вие като змиьорка и е изваяла причудливи форми във високите над 30 метра скали. В района има стотици малки и големи пещери. Сред гората и на няколко поляни се направени места за отдих – с огнища за барбекю и сковани от дърво заслони за пикник.

Легендите, свързани с местността, са десетки. Те са и от римско време, и от годините на турското робство. Започват от самото начало на екопътеката – при Цепената скала. Според легендата, на това място се разиграл чутовен сблъсък между Крали Марко и черния арапин Муса Кесаджия. Битката продължила три дни и три нощи. Апаринът усетил, че не може да надвие Крали Марко, и хукнал да бяга. Ядосан, нашият юнак ударил със сабята си 25-метрова скала и я разрязал като буца сирене. Следите от гнева на Марко Кралевити личат и досега по разцепената скала.

Ако пък останете да нощувате в Плевен, не пропускайте да се разходите около и сред светлинната феерия на Водната каскада и фонтаните около нея в центъра на града. В летните вечери те са любимата атракция на малки и големи плевенчани. Водното съоръжение е на площ над 10 дка, има няколко водни огледала и каскади. То е създадено през 1982 г. Преди година и половина беше ремонтирано и обновено с европейски пари и стана още по-ефектно. На стотина метра от него, в началото на Градската градина е Пеещият фонтан, който също беше ремонтиран и допълва фееричната гледка вечер.

Снимки: Ангел Атанасов

Любознателните туристи непременно трябва да посетят Панорамата „Плевенска епопея 1877 г.”, Скобелевия парк, Мавзолея „Св. Георги Победоносец”, Регионалния исторически музей и Къщата музей „Цар Освободител Александър II”. Със сигурност няма да им стигне един ден. Но със сигурност ще научат много нови за тях факти, свързани с историята на Плевен и на България.

Ангел Атанасов
Ангел Атанасов Отговорен редактор
Новините днес