Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Кои са държавите с най-щастливите хора и къде е България в списъка

13 ноември 2023, 21:02 часа

Когато стане въпрос за щастието на народите, една група държави често изпъква - скандинавските страни. Класациите на The World Happiness Report предоставят светлина по това къде светът намира щастието. Публикуван ежегодно, докладът анализира шест области - свобода, корупция, продължителност на живота, щедрост, социална подкрепа и БВП. В този контекст, знаете ли къде се нарежда България?

Най-щастливите държави в света:

1. Финландия

Финландия, заемайки първата позиция в класацията, се отличава с нисък процент на корупция, високо качество на живот и ефективно управление. Гъстотата на горите и ниската заплаха я правят една от най-мирните страни в Европа.

Интересна идея за пътуване? Опитайте Стара Загора!

2. Дания

Добре функциониращата здравна и образователна система на Дания, заедно с високия БВП на глава от населението, я нареждат на второ място. Свободата на гражданите да вземат житейски решения поддържа високото ниво на щастие в страната.

скандинавски страни

3. Норвегия

Норвегия, в миналото носител на първата позиция, продължава да привлича с благосъстоянието и социалната сигурност. Тя остава една от водещите страни в индекса на просперитета.

4. Исландия

Исландия, със своето безплатно образование и здравеопазване, ниски данъци и справедливост, се нарежда на четвърто място. Този островен рай привлича все повече посетители и поддържа стабилно високото си място в класацията.

Търсите интересна дестинация - посетете Побити камъни!

5. Нидерландия

Нидерландия се отличава със силната си социално-осигурителна мрежа и равнопоставеното общество, което спомага за високата й позиция в класацията.

6. Швейцария

Процъфтяващата икономика, образование от световен клас и чист въздух правят Швейцария желано място за живеене. Високата продължителност на живота е още един фактор, който я държи в топ 10.

7. Швеция

Швеция, със своето студено време и красиви градове, се нарежда сред най-щастливите държави. Ниската корупция и високата продължителност на живота правят страната желана за живеене.

11 странни закона по света, които объркват туристите

8. Нова Зеландия

Нова Зеландия, като една от само две извън Европа в топ 10, привлича с красивите си пейзажи и спокойствие, предоставяйки щастлив живот на своите граждани и посетители.

9. Канада

Високата продължителност на живота, изключителните природни красоти и приветливото население правят Канада една от най-предпочитаните държави за живеене в Северна Америка.

10. Австрия

Австрия съчетава висока социална подкрепа и свобода за гражданите си. Столицата Виена се класира като най-оживеният град в света, допълнително повишавайки качеството на живот. 

Скъпи дестинации, които може да опитаме тази година

България в класацията

Според данните от класацията, България се нарежда на 97-мо място от 156 страни. Сравнени с нашите съседи, ние заемаме скромното 97-мо място, с страни като Камерун, Бутан и Либия пред нас. Румъния, Сърбия, Турция, Гърция и Северна Македония също ни изпреварват в този класационен списък.

Скандинавските страни продължават да диктуват темпото в класацията на най-щастливите държави в света. Фактори като социална подкрепа, свобода и качество на живот играят ключова роля в този успех. България, въпреки предизвикателствата, пред които е изправена, може да се вдъхнови от тези примери и да работи за подобрение, като запазва уникалните си черти, които правят страната неповторима в световен мащаб.

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес