Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Пас към миналото": България неволно е замесена в най-черния ден в историята на тениса

18 септември 2023, 07:00 часа • 9762 прочитания

"Пас към миналото" е спортна рубрика на Actualno.com, в която връщаме лентата назад, за да ви разказваме интересни спортни истории от миналото.

 

30 април 1993 година е най-черната дата в историята на тениса. За огромно съжаление на страната ни, България неволно участва в най-ужасяващия инцидент, случвал се някога в този спорт. Инцидент, който бележи завинаги една от най-добрите тенисистки в света – Моника Селеш.

През 90-те години на XX век женският тенис преживява сериозен възход. Причината е, че на корта по онова време личат имената на легендарни състезателки като Щефи Граф, Габриела Сабатини, Аранча Санчес Викарио, Линдзи Девънпорт, Мери Пиърс, Мартина Навратилова, Моника Селеш и още много други. Сред елита при дамите са и родните звезди - Мануела, Катерина и Магдалена Малееви.

Маги Малеева не подозира какво я очаква

Именно най-малката от трите сестри – Магдалена, играе основна роля във въпросния инцидент на 30 април 1993 година, който почерня този толкова елегантен спорт. На този ден Малеева излиза на корта срещу световната №1 Моника Селеш без да подозира какво я очаква. Двете се срещат на 1/4-финала на турнира „Ситизен Къп“ в Хамбург.

Магдалена Малеева Моника Селеш

След края на един от геймовете се случва нещо ужасно. Моника Селеш е на своята скамейка точно под трибуните. Тя почива преди началото на следващия гейм, когато посяга да отпие от водата си. В този момент Селеш усеща пронизваща болка в гърба. Оказва се, че германски фен е слязъл по стълбите в сектора, пред който седи Селеш, и я е наръгал в гърба.

Моника Селеш е наръгана в гърба

Моника Селеш е пронизана точно между двете лопатки с нож за готвене от мъж на име Гюнтер Парше. Раната е с дълбочина над 5 сантиметра. Нападателят веднага е заловен от охраната, докато световната номер 1 е закарана по спешност в болница. Тя престоява там няколко дни, а за пълното заздравяване на раната са необходими седмици. В крайна сметка Моника Селеш успява да се възстанови физически, но не и психически. След нападението тя не играе тенис повече от две години.

Моника Селеш обаче вади късмет, тъй като острието не уцелва нейния гръбначен стълб. Ако това се бе случило, можеше да има страховити последствия.

Моника Селеш

„Спомням си, че седях там и се бършех с кърпата след края на гейма. Наведох се, за да си пийна глътка вода. Времето до старта на следващия гейм изтичаше и устата ми бе суха. Точно приближих чашата към устните си, когато усетих пронизваща болка в гърба“.

„Инстинктивно главата ми се обърна към мястото, което ме болеше, и видях мъж с бейзболна шапка и ужасна гримаса. Ръцете му бяха вдигнати високо над главата и в тях стискаше дълъг нож“, споделя Селеш за случилото се тогава.

Нападателят на Селеш е фен на Щефи Граф

Полицията в Хамбург пък разкрива и мотива на Гюнтер Парше за безпрецедентното нападение над една от най-големите спортни звезди по това време. Оказва се, че мъжът е голям фен на своята сънародничка и основен съперник на Моника Селеш – Щефи Граф. Властите споделят, че Парше е „объркан и психически нестабилен човек, който може да има и сериозни психически отклонения“. Целта на мъжа е била толкова сериозно да нарани Селеш, че тя да не може да играе тенис повече и Щефи Граф отново да стъпи на върха.

Щефи Граф

Парше веднага е обвинен от властите, но прекарва в ареста по-малко от шест месеца. По време на делото му той е определен като човек с психически отклонения и получава две години условено, плюс лечение в психиатрична клиника. През август 2022-ра Гюнтер Парше умира в старчески дом на 68-годишна възраст. Това обаче не помага по никакъв начин на Моника Селеш, която след нападението изпада в депресия и страда от хранително разстройство. Именно поради тази причина тя повече от две години остава извън корта.

Моника Селеш превъзмогва психическата травма

В крайна сметка Моника Селеш успява да превъзмогне психическата травма, която получава на 30 април 1993-та и се завръща на корта. В края на 1995 година тя стига до финала на US Open, където обаче губи от Щефи Граф. Още в началото на 1996-та Селеш напомня за най-добрите си години и печели Australian Open. Това е неин четвърти триумф на Откритото първенство на Австралия и общо девети на турнир от Големия шлем.

По-късно същата година Селеш стига до финал на US Open, но отново губи от Щефи Граф. През 1998-ма бившата номер 1 отново изумява всички и играе мач за титлата на Ролан Гарос. Тогава обаче Аранча Санчес Викарио се оказва по-настоятелна и печели отличието.

Моника Селеш

След това кариерата на Селеш тръгва надолу и през 2003-та тя изиграва последния си официален мач. Това се случва в първия кръг на Ролан Гарос. Тогава отпада от Надя Петрова. След това няколко години играе демонстративни мачове с Мартина Навратилова и често споделя, че би се върнала в професионалния тенис. Това обаче така и не се случва и на 14 февруари 2008-ма Моника Селеш обявява официално оттеглянето си от спорта. По-малко от година по-късно тя е приета в „Залата на славата на тениса“.

Никой не знае как щеше да се развие кариерата на Селеш

Така приключва историята на една от най-добрите тенисистки, раждали се някога. Както и най-загадъчната. Защото Моника Селеш бе истинска фурия на корта. Тя игра общо 13 финала на турнири от Големия шлем, като спечели 9 и загуби четири. Осем от победите ѝ обаче са още преди инцидента в Хамбург, когато тя е само на 20 години.

Моника Селеш

След това тя успява да спечели само един трофей от Големия шлем. Моника Селеш става друга след инцидента. И това е нормално. Но тя ще остане завинаги в историята на тениса като велика шампионка. А и никой не знае какви успехи щеше да постигне, ако не бе онзи момент. Онзи момент, в който неволно бяха замесени Маги Малеева и България.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: "Пас към миналото": Как Левски закара Стоичков доброволно в ЦСКА

*Очаквайте статии от рубриката "Пас към миналото" всеки понеделник от 07:00 часа в Actualno Sport

Още интересни истории ще откриете в завладяващите спортни рубрики на Actualno.com!

---------------------------------

За да не пропускате нашите спортни рубрики и останалото спортно съдържание, можете да последвате Facebook страницата "Спортни новини - Actualno.com", да поставите отметка на Actualno.com/sport в браузъра си или да го добавите на началния екран на Вашето мобилно устройство чрез бутона "Add to home screen". За други въпроси - пишете ни във Facebook или на имейл адрес editors@webground.bg

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес