Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Григор играе не по-рано от 03:00 сутринта, Федерер, Мъри и Надал с драми на Индиън Уелс

09 март 2014, 11:04 часа • 27240 прочитания

Не по-рано от 03:00 часа сутринта в понеделник (10 март) българско време ще започне участието си на Мастърса в Индиън Уелс първата ни ракета при мъжете Григор Димитров. Димитров излиза на корт номер 2, но преди него има четири мача – два мъжки и два женски, така че е много вероятно мачът му с Робин Хаасе от Холандия да стартира дори към 04:00 часа.

Иначе големите фаворити в турнира започнаха участието си през изминалата вечер и нощ – Роджър Федерер, Анди Мъри и Рафаел Надал записаха победи, но успехите им не дойдоха лесно и преминаха през доста драма. Пръв на корта излезе Федерер, който изглеждаше че ще вземе лесен успех – 6:2, 5:4 със сервис за затваряне на мача срещу французина Пол-Анри Матьо. Точно тогава обаче швейцарецът, който до този момент дори не беше допуснал шанс за пробив в подаването си, наниза няколко двойни грешки и Матьо се върна в мача. Стигна се до тайбрек, където французинът поведе с 3:1 точки, но в опита си да продължи да играе агресивно направи непредизвикани грешки и Федерер се възползва, обръщайки до 7:5 в тайбрека след гръмотевичен форхенд обратен диагонал на мачбола и мач с Дмитрий Турсунов в трети кръг.

Анди Мъри играеше с чеха Лукаш Росол, който стана популярен след победата си над Рафаел Надал във втори кръг на „Уимбълдън” преди две години. И днес Росол изглеждаше, че ще вземе скалпа на голяма жертва – 6:4 и пробив в началото на втория сет, след като Мъри имаше едва един уинър до този момент. Шотландецът обаче успя да вдигне нивото, почна да стига всичко в защита и постепенно извади от релси свръхагресивния Росол, който почна да бърка – пробивът беше върнат, а сетът беше затворен при 6:3 за Мъри и в третата част той прегази вече играещия все по-неуверено чех – 6:2 и среща с друг чех – Иржи Весели.

В мача на вечерта действащият шампион и номер едно в света Рафаел Надал срещна неочаквани трудности срещу друг чех – ветеранът Радек Щепанек, като го победи в три сета – 2:6, 6:4, 7:5. Първият сет беше катастрофа за Надал – той инкасира два пробива, а Щепанек често-често завършваше сервис геймовете си с асове – той направи общо 12 в мача. Вторият сет вече беше под контрола на Надал – той стабилизира сервиса си, не даде нито един шанс за пробив на чеха и издебна шанса си при 2:2 гейма, за да пробие и да си осигури трети сет. Там обаче драмата беше пълна – пробив за Надал за старт на гейма, веднага връщане на пробива от Щепанек след нетипични грешки на испанеца, а при 2:3 Радек Щепанек имаше 0:40 в подаването на Надал. Както обаче става често в мачовете на испанеца, той просто отказа да повярва, че е в толкова трудна ситуация, спаси гейма и вече настървен за битка проби при 5:5, което ми осигури успешен край на мача и среща с Александър Долгополов в следващия кръг. Мачът ще остане в историята и с таймаута, който Надал взе, защото поля панталонките с шише вода.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес